2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hazatér a római iskola ikonikus képviselőjének grandiózus festménye

Hirdetés

Hazatér a római iskola ikonikus képviselőjének grandiózus festménye

A Kincsem-palota ismerős helyszín lehet az Index olvasóinak. Szinte napra pontosan két éve itt, aReáltanoda utca 12. szám alatti, az egykor gróf Blaskovich Ernő tulajdonában álló épületben rendezte meg Weiler Péter festőművész Kár lett volna disszidálni című kiállítását. És most itt vár minket Dobos Máté műgyűjtő, aki az utóbbi évek egyik izgalmas honi műkincsvásárlását valósította meg, amikor néhány nappal ezelőtt egy Los Angeles-i aukción az ő licitje után ütötték le Patkó Károly Cetarai öböl című, 1932-ben készült festményét, a római iskola egyik régóta lappangó remekét. 

Helyszín a Kincsem-palota

Dobos úr ingatlanfejlesztő, nem mellesleg a belváros szívében található Kincsem-palota tulajdonosa, amely egykor a híres, Kincsem nevű ló tenyésztőjének városi otthona volt. Aki járt már itt, azt rabul ejthette a hely szelleme. A földszint hátsó traktusa valaha Kincsem istállója volt, és ahogy belépünk a neoreneszánsz palota kapuján, szemben találjuk magunkat a csodakanca ércből készített szobrával. Jobbra egy jókora fémpingvin mereszti ránk a csőrét, balra egy életnagyságú strucc (vagy emu?), a lépcsőfordulóban pedig három gigantikus szurikáta – valamennyi fémszobor Nagy Géza alkotása. A palota megújulásáról hamarosan többet tudhatunk meg.

Húsz éve vásárolok festményeket, szobrokat, korábban impulzív módon, ma már tudatosan világít rá az előzményekre Dobos úr. Azt nem mondom, hogy válogatás nélkül, de ami megtetszett, és amit a pénztárcám megengedett, azt megvásároltam a gyűjteményembe. Már egyetemista éveimben elkezdtem a vásárlást, és ez így ment jó darabig, de aztán néhány éve rájöttem, hogy a kevesebb több, és szűkítettem a fókuszt a római iskola bizonyos mesterei által alkotott festményekre.” 

Hirdetés

Impulzív vásárlóból tudatos gyűjtő

Szóval impulzív vásárlóból tudatos gyűjtő lett, és ma már komoly kollekciója van a római iskola jobbára 1928 és 1940 között készült vásznaiból, amelyeket egyébként a közeljövőben be is mutat itt, a Kincsem-palotában. 

No de hogyan is szerzett tudomást a Cetarai öböl című […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/10/aukcio-patko-karoly-110-000-dollar-kalifornia-dobos-mate-kincsem-palota/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két óra romantikára vágyó asszonyoknak és kérges szívű pasiknak

Lám, ami az amerikaiaknak írországi romantika, az a Németországban élő török kisebbségnek horvát tengerpart. A …