2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Háy János: Nő az utcán

Hirdetés

Háy János: Nő az utcán

A többiek között ült a lépcsőn, a járda mellett. Budai helyszín, van domborzat. Egy fiatalabb férfi volt még ott, már részeg vagy még és folyamatában, egy öreg, aki lógatta a fejét, és egy kövér nagydarab, aki köszönt. 

Felállt, aki ezek között a többiek között ült eddig, és odament hozzá. Ismerték egymást. A férfi azok közé tartozott, aki megállt, és pénzt adott. Ünnepekkor többet. Olvasta a Bibliában vagy a Koránban, vagy csak egyszerűen hallott róla, hogy adni kell, ha neki több van, és neki több volt. Soha nem adott annyit, amit meg is érzett volna. Nem azt osztotta meg, ami volt, hanem azt, ami nem kellett. Este már csak az adásra emlékezett, vagy arra sem, a pénz nem hiányzott. Néhányan csak kártyát használnak, mondja az, aki felállt, és odament hozzá, egyébként nő volt, tőlük nem lehet kérni. 

Azt gondolja, azért használnak kártyát, hogy ne kelljen adni. Azzal, hogy csak kártyám van, kiiktatják magukat az adakozók sorából, még lelkiismeret-furdalásuk sincs, hogy mennyire leszarják ezeket a koldusokat, mert kártyájuk van, mit tehetnének. De ez a férfi adakozó volt. 

Hirdetés

Nem gondolkodott azon, hogy adna-e annyit is, ami már neki is hiányt okozna. Egyszer a gyereke kérdezte, hogy adna-e. Nem tudom, mondta, meg hogy nekem is van mire fordítanom, például itt vagy te vagy ti, ha több gyereke volt, nem tudjuk, mennyi, mert csak egy szerepel ebben a történetben. Lehetett akár több is, 

itt a hegyen sok a nagycsaládos, mert gazdaságos adó szempontjából a több gyerek, ráadásul majdnem mindenkinek van egy titkos külső kapcsolata, és az is pénzbe kerül.

Ezt az utóbbi információt nem osztotta meg a gyerekkel, aki kicsit rosszallta a választ, hogy ilyen apja van, aki tulajdonképpen csak azt adja oda a másiknak, amire egyáltalán nincs is szüksége, ráadásul még büszke is magára. Abba a korba jutott, hogy megvetette a szülőket. Örökösen kereste, hogy milyen indokkal teheti ezt, és ez az adakozási technika épp megfelelő volt a számára, bár ő sem szívesen mondott volna le olyan dolgokról, amelyekről azt gondolta, hogy neki szükségszerűen kellenek, mondhatjuk úgy is, hogy azok neki járnak. Kisebb korában a legókról, aztán a különböző virtuális játékprogramokról, a csúcskategóriás mobilokról és persze azokról a szórakozási lehetőségekről, ahol egy vagyont kell otthagyni, ha be akarsz jutni, és még inni is akarsz valamit.

A férfi adakozó volt, és a lépcsőn ülő emberek ezt tudták róla. A nő ismerte már régről, beszélgettek is, hogy például most nekünk nagyon jó, mert nem esik, és meleg van. Ők sem gondoltak arra, hogy ez hogyan hat a mezőgazdaságra, áttételesen az élelmiszerárakra és még áttételesebben a nekik nyújtható támogatásokra, ha épp aszályos év van. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2023/10/21/adakozas-hajlektalan-lakas-penz-szemet-zoldovezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …