2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hat és fél óra, és már kész is a burgundi marhapörkölt!

Hirdetés

Hat és fél óra, és már kész is a burgundi marhapörkölt!

Amúgy Kisvárdán semmi sem procc, itt nem isszák a stampedlitől eltartott kisujjal a szilvapálinkát, itt ha jól akar lakni az ember, akkor bevág egy emberes adag marhapörköltet. És igen, ezt még egy olyan elegáns helyen is megteheti, mint amilyen a Vino Bar ‘n Bistro. Ahol egyszerre fogyaszthat tápláló, kiadós, ugyanakkor kifinomult, kreatív és egészséges fogásokat a futballkedvelő ínyenc.


Novák Alexandra üzletvezető, Nagy Gergő tulajdonos és Kósa Hunor séf


9

Novák Alexandra üzletvezető, Révész Attila tulajdonos és Kósa Hunor séfGaléria: Hat és fél óra, és már kész is a burgundi marhapörkölt!(Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Hirdetés

Jól olvassák, futballkedvelő ínyenc.

A Vino Bar ‘n Bistro tulajdonosa ugyanis nem más, mint Révész Attila, a labdarúgó NB I-ben jelenleg dobogós helyen tanyázó Kisvárda Master Good sportigazgatója.

Tulajdonképpen azért nyitottuk meg idén májusban az üzletünket, hogy megismertessük a kisvárdaiakat a minőségi gasztronómiával – magyarázza Révész Attila, akit jobban ismernek a keleti végek varázslójaként, a Kisvárdát az Nb I-be feljuttató, majd dobogós helyre vezérlő futballvezérként, mint étteremtulajdonosként. – Igaz, kezdetben idegenkedtek a helyiek, túlságosan finomnak, elegánsnak, mondhatni fényűzőnek találták a bisztrónkat, ami talán érthető is, hiszen szokatlan volt nekik ez az emelkedettebb stílus. Ráadásul én azt is a küldetésünknek tekintem, hogy megmutassuk: a helyi alapanyagokból kreatív módon is lehet főzni, és a rántott húson és a főzeléken kívül mást is lehet fogyasztani egy étteremben. Az étlapot egész egyszerűen változatosabbá kell tennünk. Hála istennek olyan a törzsközönségünk, hogy világot látott emberek járnak hozzánk, akik vevők ezekre a finomságokra. Kisvárdán most már kialakult az a polgári réteg, amely, hogy úgy mondjam, kompatibilis egy ilyen bisztróval és a nálunk fogyasztható ételekkel. Hála istennek, a fiatalok egyre jobban rákaptak a kínálatunkra.

Rákaptak, de azért nem egyik napról a másikra fognak egy modern bisztróba járni a szabolcsiak. 

Az a lényeg, hogy ne csak enni jöjjön be ide a vendég – veszi át a szót Kósa Hunor, ami akár furcsa is lehet egy séftől, aki éppen, hogy az étkek varázslója. – Élményt is kell adnunk a betérőnek, amihez az étterem környezete, hangulata, a társaság is hozzá tartozik. Itt nálunk még a Kisvárda FC labdarúgóival is összefuthat, sőt, beszélgethet a vendég. És össze is fut, mert most már nem csak a hét végi bajnokit megelőző úgynevezett „pre-game mealt” fogyasztják itt Dombó Dávidék, hanem szabadidejükben is belátogatnak ide a soknemzetiségű játékoskeret tagjai.

Kósa Hunor, a Vino Bar ‘n Bistro séfje Máramarossziget városában, a Partium északi részén, a Tisza bal partján látta meg a napvilágot, de amúgy tősgyökeres kisvárdai, egy éves volt, amikor a család átköltözött Várdára a romániai forradalmat követő zűrzavaros időkben.

Azért nyaranta mindig hazajártam Hosszúmezőre a nagyszüleimhez, a vakációt rendszerint ott töltöttem. Hosszúmező egyébként ma már Máramaros megye egyetlen magyar többségű községe. De életem harminc esztendejének a javát Kisárdán éltem le, nyolc évet leszámítva, amikor Angliában, közelebbről Watfordban dolgoztam, a Cote Brasserie, illetve a Bill’s Watford étteremben, a High Streeten, ami a nevéből következően nem éppen félreeső helyen volt. Komoly étteremláncok ezek, a Bill’snek már több mint nyolcvan üzlete van a szigetországban. Változatos volt az étlapunk mindkét helyen, a francia étteremben havonta változtattunk, és a Bill’snél is szezonális ételeket tálaltunk fel, ahogy itt Kisvárdán is erre törekszem. Mindig igyekszem kielégíteni a különféle igényeket, nem akarom, hogy a vendégek ráunjanak a kínálatunkra – jelzi Hunor, hogy igenis halad a korral.

Persze idegenben élni, bármennyire is jobbak az életkörülmények, mint otthon, mégiscsak emigráció, és az emigráns végső soron mindig hazavágyik. Így volt ez Hunor barátunkkal is,

Egyszer csak megcsörrent a telefonom, Attila volt a vonal túlsó végén. Személyesen nem ismertem, de hallomásból természetesen tudtam, hogy ki ő, hiszen ki ne ismerné Kisvárdán a futballcsapat főnökét. Érdeklődött a terveimről, megkérdezte, nem akarok-e hazajönni, mert nyit egy éttermet a városban, és szüksége lenne egy jó séfre. Mintha csak megsejtette volna, hogy én is már egy ideje kacérkodom a hazaköltözéssel, és szeretném itthon kamatoztatni az angliai tapasztalataimat, átültetni a hazai viszonyok közé azt, amit Watfordban megtanultam.

Hunornak nem okozott különösebb fejfájást a hazaköltözés, mivel lokálpatriótának vallja magát, erősen kötődik Kisvárdához. Úgyhogy kért egy kis gondolkodási időt, majd igent mondott.


Kósa Hunor séf


9

Kósa Hunor séfGaléria: Hat és fél óra, és már kész is a burgundi marhapörkölt!(Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Az a szóbeszéd járja vendéglátós körökben, hogy az angol konyha, ha van ilyen egyáltalán, nem különösebben kreatív. Amikor erről érdeklődöm Hunornál, elmosolyodik.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/11/17/hat-es-fel-ora-es-mar-kesz-is-a-burgundi-marhaporkolt-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négy ifjú magyar tehetség megy tovább a Virtuózok V4+ nemzetközi előválogatójába

Négy ifjú magyar tehetség megy tovább a Virtuózok V4+ nemzetközi előválogatójába

Kádár Viktória tizenkét éves, több nemzetközi zongoraversenyt megnyert már, szabadidejében táncol és négykezest játszik a testvérével. …