2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Halottnak hitte a szerelmét, fájdalmában felakasztotta magát

Hirdetés

Halottnak hitte a szerelmét, fájdalmában felakasztotta magát

„Mit lehet Tatáról elmondani három percben?” – ezzel a kérdéssel fordult művésztársaihoz Kiss János Kossuth-díjas táncművész a 93 éves Novák Ferenc akadémiai székfoglalója előtt a Makovecz Imre terem előtt a Magyar Művészeti Akadémián.

Csak egyet: a legnagyobb!

– tanácsolta neki valaki. Így indította Novákról szóló laudációját a Kossuth-díjas balettművész, majd viccesen azt mondta, hogy ezzel vissza is ül a helyére. Persze ezt tette, hanem belevágott mondandójába.

Novák Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész beszédet mond a Kárpát-Haza Magyar Konferencia megnyitóján a XXV. Csángó Fesztiválon Jászberényben, 2015. augusztus 7-én

Hirdetés

Novák Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész beszédet mond a Kárpát-Haza Magyar Konferencia megnyitóján a XXV. Csángó Fesztiválon Jászberényben, 2015. augusztus 7-én

Fotó: Komka Péter / MTI

Felsorolta a díjait, érdemeit, honnan indult, hogy megalapította azt a műhelyet, ahonnan a magyar néptánciskola útjára indult, s amely számos kiváló táncművész almamátere volt. Elmondta, igazán megtisztelőnek tartja, hogy mestere, barátja felkérte őt felkérte őt a laudálásra.

Van visszaút

Novák Ferenc második alkalommal lett az MTA rendes tagja. Először 1996-ban, de 2012-ben az egyik közgyűlés botrányba fulladt. Történt ugyanis, hogy az akadémia elnöksége nem engedte, hogy felolvassák a vezetést kritizálók levelét, és egy kilépő tag megjegyzéseit. Akkor Bukta Imre képzőművész, Korniss Péter fotós és Tompa Gábor színházi rendező mellett Novák Ferenc is kilépett. Az MMA köztestülete 2023. május 24-i közgyűlésén egyebek mellett úgy döntött, hogy húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választja, köztük őt is.

Ami akkor létezett, ma már nincs

Eztán Novák Ferenc következett, aki székfoglaló előadásának A tánc társadalmi szerepe Széken címet adta. Szék egy csodálatos falu, mondta, majd elmesélte, hogy az erdélyi településen ő 1958-ban volt először, és amit akkor látott, tapasztalt, átélt, a hetvenes évek végéig még létezett, de ma már nincs.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/02/novak-ferenc-magyar-muveszeti-akademia-akademiai-szekfoglalo-szek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A film, amit soha többé nem akarunk megnézni

A brigádnapló kortünet. Ma már feledésbe merült szó. Kiváló alapanyag ahhoz, hogy valaki jó filmet készítsen. A szocializmus …