2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Halott bogarakat, romlásnak indult ételek fotózott, kiállítás lett belőle

Hirdetés

Halott bogarakat, romlásnak indult ételek fotózott, kiállítás lett belőle

Szakadó esőben érkezünk a kis vértesi faluba, és ahogy leparkolunk, a rádióban megszólal a kissé anakronisztikusnak ható Végre itt a nyár! Ha a nyár nem is, az ősz megérkezett, és úgy tűnik, nem csak Budapesten és a nagyvárosokban érdemes kiállítást nézni, kirándulás után már Vérteskozmára is megéri betérni.

Radisics Milán természetfotós a karantén alatt döntött úgy, hogy a kis sváb faluban 1843-ban épült házat – melyet saját maga restaurált – megnyitja a közönségnek, elindítva a FotoKozma kezdeményezést. A Capa Kortárs Fotográfiai Központ – bár eddigi profiljukba nem igazán illeszkedett a természetfotózás, hiszen a budapesti kiállításokon a konceptuális fotográfiára helyezik a hangsúlyt – a kezdeményezés mellé állt. Így idén először négy kiállítást is megtekinthetnek az arra járók.

A falu egyetlen utcáján sétálva a Kozmai Roxy életének mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. (A sorozat képeiből az Index a Nagyképen mutatott be egy válogatást.)  Bár Roxy, a faluban éjjelente zsákmányt kereső rókahölgy a megnyitón nem jelent meg, talán látunk majd felvételt arról, ahogyan elsuhan az őt ábrázoló fotók előtt.

Hirdetés19

Galéria: Be lehet-e kötni a vidéket a magyar fotográfia vérkeringésébe?Fotó: Kaszás Tamás / Index

Mire a falu egyetlen utcáján véget ér a tárlatvezetés, egész szép csapat verődik össze, így a házban látható kiállításokat kisebb csoportokban nézzük meg.

A sváb parasztházba belépve a helyreállított eredeti konyhában találjuk magunkat. A felakasztott kolbászok mellett a füstös pálinkának is jut hely, a vendégeknek pedig kóstoló. Innen a tisztaszobába vagy a szobába juthatunk, a két helyiségben eltérő tematikájú felvételeket láthatunk. A közös bennünk, hogy az egyéves karantén idején készültek, egy részük a házban, a másik Vérteskozma közvetlen közelében.

Vizek, formák, földünk

A fenti kiállítás Radisics 33 részes sorozatának legújabb darabjait mutatja be. Természetfotósként kezdett drónozni, légi felvételeket készítve Európa számtalan pontján a természetes vizeinkről, illetve a vízszennyezésről, az ipari tevékenység hatásairól. A karantén idején nem utazhatott, így a környéket fényképezte. Az absztrakt hatású drónfelvételek már-már festményeknek tűnnek, a természet és az ember kapcsolata fentről még kiegyensúlyozottnak látszik. A több díjat is nyert projekt sorozatait a most kiállított képek egészítik ki, melyeken feltűnik a bokodi hűtőtó, a Környe melletti, jövőbemutató kép mellett helyet kap a spontán módon szétszórt szénabálákat ábrázoló jelenet, vagy akár a sejtekre hasonlító, leeresztett halastó.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/19/radisics-milan-fotokozma-verteskozma-termeszetfoto-capa-kozpont/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

A hatalom érdekes tulajdonsága, hogy megsokszorozza a közösség hatóképességét, ugyanakkor képes az embert olyan cselekedetek …