2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hajmeresztő vállalkozás, huszonhárom írót mégis rávettek erre

Hirdetés

Hajmeresztő vállalkozás, huszonhárom írót mégis rávettek erre

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára Budapest főváros nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre. Huszonhárom kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben.

Ennek eredményeként jelenik meg 2023 novemberében a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

Hirdetés

A mű közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel – civilek és huszonhárom kortárs író bevonásával – a főváros másfél évszázados történetét. A program nyitórendezvénye helytörténeti elemekkel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével valósul meg – írta korábban az Index.

A kerületi fejezetek megírására felkért 23 kortárs író februárban workshop keretében elkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését, Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett a történetek kidolgozásának játékszabályait fektették le.

Tasnádi István most a Literának elmondta, hogy szerinte azért őt kérték fel a feladatra, mert televíziós sorozatok fejlesztése során már több íróval is dolgozott együtt, ahol a cselekményt, a fordulatokat, a karaktereket közösen találták ki. Ez azonban most más munka, hiszen itt mindegyik író önállóan dolgozik egy-egy kerületen, a saját – talált vagy kitalált – történetét mondja el, és neki ezekbe az alakuló szövegekbe kell néha belekandikálnia, és felhívni a szerző figyelmét az esetleges kapcsolódási lehetőségekre. Ha pedig nem adja magát a kapcsolódás, akkor javasolni egy átívelő szálat, visszatérő motívumot vagy karaktert.

Cserna, Grecsó, Dragomán

Az a céljuk, hogy az egyes fejezetek párhuzamos írása közben organikusan alakuljon ki egy nagy budapesti történet.

Voltak bizonyos alapvetések, ami mentén el lehetett indulni, de az számít igazán, amire ráharap az írók többsége, amitől beindul az ötletelés. Erre volt igazán jó a workshop, hogy lemérjük, mire van nyitottság, és mi az, amit nem kell erőltetni

– fogalmazott Tasnádi. Dramaturgként arra kell figyelnie, hogy mi az írói szándék, azaz jelen esetben mi az a huszonhárom írói szándék, amit neki finoman harmonizálnia kell, és úgy terelgetni a folyamatot, hogy ne sérüljön az írói szuverenitás, viszont az elkészült fejezet illeszkedjen a nagy egészbe.A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/28/tasnadi-istvan-budapest-nagyregeny-cserna-szabo-andras-dragoman-gyorgy-grecso-krisztian/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hogyan eshet az ember szerelembe a mesterséges intelligenciával?

Hogyan eshet az ember szerelembe a mesterséges intelligenciával?

Sokáig csupán a sci-fi-alkotások témája volt a mesterséges intelligencia, a robotrendszer, amely önmagát fejleszti, tanul …