2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ha nem ugrál a közönség, kialszanak a fények a Coldplay-koncerteken

Hirdetés

Ha nem ugrál a közönség, kialszanak a fények a Coldplay-koncerteken

Október 15-én megérkezett a Coldplay Music of the Spheres című albuma, amelynek megjelenése előtt egy nappal a környezetvédelmet zászlajára tűzve hirdetett világkörüli turnét a zenekar. A tagok vállalják, hogy a 2022-es koncertkörútjuk 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár majd, mint a 2016-os volt, a turnéhoz kapcsolódó zöld programjukba pedig úgy tűnik, a rajongóikat is igyekeznek bevonni.

Coldplay - Press Image 2021 1

Fotó: Magneoton

A zenekar fenntarthatóság iránti elköteleződése eddig sem volt titok. Hogy ezt mennyire komolyan veszik, azt Chris Martin 2019-es nyilatkozata is alátámasztja – az énekes akkor azt mondta, nem indulnak lemezbemutató turnéra az Everyday Life című albumukkal, mert aggasztónak tartják a koncertjeik környezeti terheit. Azt is kiemelte, csalódnának, ha a következő körútjuk nem lenne karbonsemleges, a közelmúltban tett bejelentéseik pedig mind azt igazolják, hogy az elmúlt pár évben rengeteget dolgoztak azon, hogy összehozzanak egy környezetkímélő turnét.

Hirdetés

Hogy mitől lesznek zöldek a koncertek, arról a BBC tudósítójának, Colin Patersonnak beszélt először a frontember. Elmondta, hogy kidolgoztak egy 12 pontos cselekvési tervet annak érdekében, hogy csökkentsék a szén-dioxid kibocsátásukat. Amire most vállalkoznak, az olyasmi, amit még senki sem próbált azelőtt, ám ha működik,

MEGVÁLTOZTATHATJA AZ EGÉSZ IPARÁGAT, ZÖLDEBBÉ TÉVE A KONCERTEZÉST.

Mindez persze kockázatos, hiszen az ismeretlen terep számtalan hibalehetőséget rejt magában, ám hihetetlenül példaértékű, hogy a Coldplay ezt bevállalta, mert – ha csak azt vesszük, mekkora rajongótábora van a zenekarnak – nagyon sok embert ösztönözhetnek arra, hogy környezettudatosabban éljen. A turnét egyébként múlt csütörtökön az alábbi sorokkal hirdették meg a közösségi oldalukon a zenészek:

Élőben játszani és kapcsolatba lépni az emberekkel, végső soron ezért vagyunk zenekar. Évek óta tervezzük ezt a turnét, és nagyon izgatottak vagyunk, hogy az együtt töltött időnk dalait játszhatjuk végre. Tisztában vagyunk vele, hogy a bolygó éghajlati válsággal néz szembe. Ezért az elmúlt két évben környezetvédelmi szakértőkkel konzultáltunk, hogy ezt a turnét a lehető legfenntarthatóbbá tegyük, és ami ugyanilyen fontos, hogy kihasználjuk a fellépésekben rejlő lehetőségeket az ügy előmozdítására. Nem fogunk mindent jól csinálni, de elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, és megosszuk mindazt, amit tanulunk. A munka még folyamatában van, hálásak vagyunk az eddig kapott segítségért.

A rajongók is kellenek, hogy működjön

Lássuk, mitől lesz más a zenekar 2022-ben startoló koncertkörútja, illetve hogyan kell elképzelni egy olyan turnét, amelyen kizárólag megújuló energiát használnak. Először is, ami talán a legérdekesebb, hogy az arénákba kinetikus padlót telepítenek, és a koncert alatt a rajongók által létrehozott energiát is hasznosítják. Ennek működését Chris Martin úgy magyarázta, hogy amikor mozognak az emberek, áramot adnak a koncertnek, és vannak bringáik is, amik ugyanezt teszik. Minél több ember mozog, annál inkább segítenek nekik.

Biztos ismered azt, amikor a frontember mondja, szükségünk van rá, hogy ugráljatok. Amikor én mondom ezt, szó szerint tényleg arra lesz szükségem, hogy fel-le ugráljon a közönség. Különben kialszanak a fények.

Az áramellátás terén persze nem csak a rajongókra hagyatkoznak. Amint a zenekar megérkezik egy helyszínre, napelemeket helyeznek el a küzdőtéren, a színpadon és a szabadtéri stadionok más részein, hogy energiát termeljenek a koncert előtt. A hálózati áram szintén megújuló forrásokból származik majd, maga a színpad pedig újrahasznosítható és fenntartható anyagokból, többek között bambuszból és újrahasznosított acélból épül fel.

GettyImages-1233807049

Fotó: Nbc / Getty Images Hungary

A <a href="https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-58898766" id="hyperlink_ec939e3662a97b38625c84db39e5f573" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/10/18/coldplay-kornyezetvedelem-turne-uj-lemez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Niné előre megmondta

Niné előre megmondta

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg. Dani erre csak annyit felelt, …