2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Gyáva várkapitány és konkrét művészet – veszprémi impressziók és a magyar kultúra napja

Hirdetés

Gyáva várkapitány és konkrét művészet – veszprémi impressziók és a magyar kultúra napja

Egész hétvégén hömpölygött a tömeg Veszprém belvárosának terein, utcáin, a színházban és az összes fellelhető kiállító- és szórakozóhelyen – a hűvös idő és a hóesés ellenére. Népzenészek muzsikáltak a több ponton felállított, áttetsző falú műanyag gömbökben, másutt bárzenészek futamait hallgatta a közönség a plasztikigluban, pár perc sétával pedig klasszikus zenei produkció állította meg a járókelőket a megnyitó napján, 2023. január 21-én, szombaton.

A királynők városa megtelt az EKF (Európa Kulturális Fővárosa) megnyitójára, jöttek a környező településekről, Budapestről és külföldről is. Mindenütt zene, színház, fényfestés, kiállítások, előadások, olyan volt a város, mint egy gigantikus kulturális Disneyland.

A Himnuszt énekelve elfelejtjük az árkokat

A programok közt barangolva a Szent Imre tér táncoscsoportjai közül szólítunk meg egy kiváló csapatot. A közeli Szentgálról érkeztek. Bodor Károly, a szentgáli Szűrös Táncegyüttes vezetője azt mondja, hogy ők még a táncnál is átfogóbban foglalkoznak a népi kultúrával, vagy ahogy ő fogalmaz:

Próbáljuk úgy élni az életünket, hogy az jó legyen.

Hirdetés

Számukra a tánc eszköz ahhoz, hogy megtartsák az évszázadok alatt összegyűlt tudáskincset, amit kár lenne elfelejteni.

„Ezen az alapon megismerkedünk az emberekkel, az életükkel, viseletekkel, szokásokkal, ruhákkal, ételekkel, házakkal, ahogy laknak. Millió dolog van, amit beépíthetünk a mi modern életünkbe” – sorolja.

Az előadás után sietnek haza, mert a magyar kultúra napja alkalmából Szentgálon is programokat szerveztek. Náluk hagyománnyá vált, hogy otthon a hivatalos dátumot megelőző szombaton ünnepelnek, mert akkor vannak otthon a diákok.

Bodor Károly számára az jelenti a magyar kultúrát, amitől magyarnak tartja magát: a nyelv, a zene, az irodalom és a táj, amelybe született. Nagyon szépen fogalmazza meg azt is, miről szól számára és talán mindannyiunknak a Himnusz, melynek születésnapját vasárnap ünnepeljük:

„A Himnusz, amelyet nemzeti imádságként is tisztelünk, olyan alkotás, amely összetart minket, függetlenül attól, mifélék vagyunk.

Amikor elénekeljük, mindenki tisztelettel feláll. Nem is a formaság miatt, hanem mert valami fontos zajlik le benne. Végiggondolunk dolgokat, egy kicsit elfelejtjük azt a sok árkot és minden egyebet, ami körülöttünk van.

Nekem az összefogást jelenti a Himnusz.

Nem tudom, ki áll mellettem, de amikor együtt énekeljük, abban a percben hasonlóan érzünk.”28

Galéria: Gyáva várkapitány és konkrét művészet – veszprémi impressziók és a Magyar Kultúra NapjaFotó: Papajcsik Péter / Index

Politikus, Papírkutya, jazz

Séta közben meglátjuk a Kunszt nevű kultúrbisztró előtt álldogáló Navracsics Tibort. Bár sokan veszik körül, és számos jókötésű fiatalember kíséri óvó tekintetettel az utca forgatagát, nem zavarja el a hozzá lépő újságírót. Igaz, a területfejlesztési miniszter először leszögezi, hogy sok ideje nincs, mert Novák Katalin köztársasági elnökre vár, de addig szívesen válaszol.

Épp sorolni kezdi, mi minden valósult meg a felkészülés négy éve alatt tervezett beruházásokból, amikor megérkezik Novák Katalin. Annyit azért még elmond, hogy reményeik szerint idén Veszprém felkerül Európa kulturális térképére, majd eltűnik a zárt körű rendezvény ajtaja mögött. Bár sok kérdésre nem jutott idő, reményteli, amikor egy miniszter megtiszteli az utcán hozzá lépő újságírót azzal, hogy felel neki. 

Pár méterrel odébb a Papírkutya nevű bisztróban épp a magyar jazz egyik legnagyobb élő legendája, Kőszegi Imre játszik Rhytm & Jazz nevű, több évtizede alapított formációjával. A veszprémi koncerten Orbán György bőgőzik, két kiváló tenorszaxofonos, Bacsó Kristóf és Molnár Sándor játszik vele.

A 78 éves jazzlegenda a magyar jazz legnagyobbjaival, Szakcsi Lakatos Bélával, Vukán Györggyel, Babos Gyulával, Pege Aladárral és nemzetközi világsztárokkal, mint Zbigniew Namysłowski, Albert Mangelsdorf, Tony Scott, Teddy Wilson, Jiří Stivín, írt jazztörténelmet. De játszott Radics Bélával és Frank Zappával is. Mára több mint 150 pop- és jazzlemezen működött közre, szerencsére ma is aktív.

A koncert után kérdeztem tőle, mit gondol az EKF-ről és a magyar kultúráról.

Először is gratulál a városnak, mert „ez világszenzáció”, és elmondja, hogy sokat játszott már Veszprémben, itt mindig jól érzi magát. Szerinte a magyar jazz ma is bővelkedik kiváló muzsikusokban, jönnek a fiatalok, a közönség is szereti a műfajt.

Ami az egyetemes megbecsülést, illetve a Magyar Kultúra Napját illeti, számára nem kérdés, hogy munkássága, a műfaj, amit évtizedek óta magas színvonalon művel, ugyanúgy a magyar kultúra része, mint például a népzene. 

A következő fellépő szintén a hazai jazz magasan jegyezett művésze, ő is dobos. Balázs Elemér számára ugyancsak kiemelkedően fontos helyszín Veszprém. A Papírkutya nevű kávézóban tartott egész napos minijazzfesztivált is különlegesen jó ötletnek tartja.

Nem nagyon van manapság olyan rendezvény, hogy egy kisebb klubban reggeltől estig válthatnák egymást a jazzformációk. A közönség imádja, egész nap tele vannak a koncertek, jó lenne minél több helyen hasonló

– állapítja meg.


Rhythm Brass


28

Rhythm BrassGaléria: Gyáva várkapitány és konkrét művészet – veszprémi impressziók és a Magyar Kultúra Napja(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Elemér szerint az jó, de nem elég, hogy Budapesten működik három-négy klub. Azt mondja, Veszprémben nagyon jó a jazzélet, kiváló fesztiválok vannak a Balatonnál; Debrecenben, Pécsett is otthon vannak a jazzmuzsikusok, de szeretne még több helyen rendszeresen játszani.

Zenekarával, a Balázs Elemér Grouppal sokat koncertezik országszerte, ami

azért lehetséges, mert kapnak anyagi támogatást.

Enélkül a klubok, vidéki koncertszervezők közül sokan nem tudnák kifizetni a fellépéseket, utazást, a hangszerek szállítását a zenekaroknak.

A világhírű cipész és a konkrét művészet

A veszprémi várban csendesebb szórakozási […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/22/himnusz-enek-varkapitany-veszprem-jazz-magyar-kultura-zene/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új kiadót indít a Móra

A Móra Könyvkiadó 70 éves múltjával a magyar irodalmi élet elengedhetetlen része. A kiadó, amely …