2024. március 28., csütörtökMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Gulyás Gábor is versenybe száll, mert szerinte a Ludwig Múzeumnak nincs vonzereje

Hirdetés

Gulyás Gábor is versenybe száll, mert szerinte a Ludwig Múzeumnak nincs vonzereje

Gulyás Gábor bejelentését követően az Indexnek azt mondta, hogy Magyarországon jelenleg nincs olyan kortárs művészettel foglalkozó közintézmény, amely nemzetközi szinten is sikeres. Ha ő lesz az igazgató, azt ígéri, a Ludwig egy ilyen kiállítóhely lehet.

A Ludwig Múzeumot nemzetközi perspektívában újra lehet pozicionálni – állítja Gulyás Gábor, és szerinte a Ludwig egy ilyen kiállítóhely lehet: 

Most nem igazán van olyan kiállítóhely, ami ebből a szempontból sikeres. Egyrészt nincs komoly látogatószám. Bécsben senkinek nem jut eszébe, hogy átjöjjön Budapestre egy kiállítás miatt. Miközben ez fordítva így van. De nemcsak a Ludwignak nincs ilyen vonzereje, hanem a magyar közintézményeknek sem, amelyek a kortárs művészettel foglalkoznak.  

A filozófusból múzeumi szakemberré, kultúraformálóvá vált Gulyás Gábor arról is beszélt, hogy régi vágya teljesülne, ha igazgatóként vezethetné a Ludwig Múzeumot. Ezen már 2013-ban is komolyan gondolkozott, de egy betegség miatt akkor nem adta be a pályázatát. Öt évvel később pedig egy másik betegség tántorította el az indulástól. 

Hirdetés

Fiatalok és nagymesterek

Gulyás Gábor 2023-ban nem változtatna a múzeum tervezet programján, és a későbbi időszakra lekötött kiállításokat sem szeretné lemondani. A kiállítási programot nem egyedül fogja kialakítani, hanem a szakmai állásokat betöltőkkel konzultálva, a terveiket megfontolva – olvasható a pályázatában.

A kurátor azt is írja, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatal generációkhoz tartozó, a Kárpát-medencében élő alkotók közül a legtehetségesebbek minél nagyobb számban tudjanak megjelenni a múzeum kiállításain, de ezek konkretizálása a következő néhány hónap egyeztetésein dől majd el.

Évente maximum hét tárlat megnyitását tartom indokoltnak. Ezek közül három a következő sorozatok részeként valósulhat meg: Minden esztendőben bemutatkozik Budapesten egy különleges, értékes gyűjteménnyel rendelkező Ludwig Múzeum – a tervek szerint 2024-ben a kölni, 2025-ben a szentpétervári, 2026-ban a pekingi, 2027-ben a bécsi.

Évente egyszer látható lenne egy-egy olyan tárlat, amely egy nemzetközi viszonylatban jelentős művész munkásságát átfogó módon mutatja be. Évente egy hazai „nagy mester” is életmű-kiállítást kapna. Ezeket már meg is tervezte, de a tárlatok szervezése csak azt követően kezdődhetne, amikortól betöltené a múzeum igazgatói posztját.

<iframe […]




A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/08/gulyas-gabor-fabenyi-julia-ludwig-muzeum-igazgatoi-palyazat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ez a horror olyan gagyi, hogy azt tanítani kellene

Tudtuk, hogy nagy a baj, ha a Goodreads népét sem nyűgözte le az Éjszakai Ház: …