2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Gioconda Belli, hazájából kitagadott író kapta a Zsófia királyné-díjat

Gioconda Belli, hazájából kitagadott író kapta a Zsófia királyné-díjat

A feminista és erotikus hangvételű munkáiról ismert Gioconda Belli nicaraguai költő, író nyerte idén a portugál és spanyol nyelvű irodalom egyik legjelentősebb díjának számító Zsófia királyné-díjat, melyet helyi idő szerint hétfőn vehetett át.

Az amerikai kontinens egyik legismertebb írójának számító Belli munkáit – 15 versantológiát, nyolc regényt és hét esszékötetet – több mint 20 nyelvre fordították le.

A Spanyolországban élő szerző a díjat hazájának, Nicaraguának ajánlotta, jóllehet februárban a Daniel Ortega vezette nicaraguai kormány megfosztotta őt állampolgárságától, és a vagyonát is elkobozta.

A kormány nem csak az írónőtől vált meg, egy másik írót, a Cervantes-díjas Sergio Ramírezt és több papot, valamint emberi jogi aktivistát és újságírót is megfosztott állampolgárságától.

Bellinek jelenleg olasz és chilei állampolgársága van. Nem sokkal azt követően, hogy elhagyta hazáját, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/30/gioconda-belli-kolto-iro-nyert-zsofia-kiralyne-dij-nicaragua/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Mára a legtöbb ember hozzászokott ahhoz, hogy a zsebében lapuló apró, vékony, téglatest alakú szerkezet segítségével szinte …