2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Gilában vérrel jelölték meg a kislány arcát

Hirdetés

Gilában vérrel jelölték meg a kislány arcát

Van egy hely, ahol vagy meghalsz, vagy túlélsz. Autód nincs, menedéked sincs, csupán a fegyvered és a vadon. Mindez egy hagyománynak és az élelemszerzésnek is része, olvasható a The Guardian riportjában. 

Az új-mexikói Gila Wilderness lett a világ első kijelölt vadonterülete 1924-ben. Aldo Leopold erdész koncepciója az volt, hogy egy ember által érintetlen helyet hozzon létre, ahol nincsenek gépesített járművek és épületek, de megengedett lenne a lovon vagy tutajon való közlekedés, valamint a vadászat és a horgászat. Bizonyos szempontból Gila megelőzte a korát, a 20. század elején ugyanis senki sem gondolt igazán a föld megmentésére, cserébe megfeledkeztek az ezen a környéken élő emberekről. A chiricahua apacsok 200 éve, a mogollon őslakosok pedig még ennél is korábban éltek ott.

A gilai vadon jó példa arra, hogy a természetvédelem mennyire ellentmondásos volt akkor – és mennyire az most is. Ezt leginkább a jávorszarvasokkal lehet bemutatni. Egykor rengeteg volt belőlük a régióban, de fokozatosan levadászták őket. Az 1970-es években az Erdészeti Szolgálat újra betelepítette a Rocky Mountain jávorszarvasokat, de mivel az állatok nem tudták, hogyan éljenek sivatagi körülmények között, víztartályokat kellett építeniük, pedig az építkezés ellentétes volt a természetvédelmi elvekkel. Ötven év elteltével az állatok is a fő okok közé kerültek, amiért az emberek látogatják a helyet.

Hirdetés

A gyilkosság után jött a legnehezebb pillanat

A jávorszarvasok a régióban élők számára is fontosak. Egy fiatal lányt, Lainey-t mély családi kötelékek fűzik Gilához. Anyai dédapjáé volt az első tanya a régióban, miután az amerikai hadsereg legyőzte az apacsokat. Apai oldalról pueblo és navajo felmenői is vannak. Lainey egyike azon kevés fiatalnak – és az egyetlen lány –, aki vadászni tanult. Gilában a nemi szerepek kevésbé számítanak, mint a hagyomány életben tartása és a tudás átadása. Az őslakos közösségek vadászata a kultúrájuk és szellemiségük hatalmas részét teszi ki.

Az első jávorszarvas-vadászat különleges pillanat. A Gilában élő családoknak nagy szükségük van a húsra, ezért megköszönik az elejtett állatnak az áldozatot, és megáldják. Sokak által gyakorolt családi hagyomány, hogy a vadász arcát megjelölik az állat vérével. Ez a siker szimbóluma, amely a vadász első élelemszerzése előtt tiszteleg. A gyerekek 10-11 éves koruktól kezdve tanulnak vadászni egy erdészeti képzési program keretében.

A The Guardian fotósa, Kathleen Orlinsky néhány napig lóháton járta Lainey-vel, a lány testvérével és az apjával a vadont. Sosem lehet tudni, mikor tűnnek fel a vadak, mivel ezek a jávorszarvasok tudják, hogy

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/22/gila-javorszarvas-vadon-szokas-hagyomany-vadaszat-termeszetvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Szigligetre költözik a Centrál Színház

„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz …