2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Geszti Péter: A NER alaptézise, hogy csak egyfajta igazság létezik, az övé

Hirdetés

Geszti Péter: A NER alaptézise, hogy csak egyfajta igazság létezik, az övé

Az előadóművész az interjúban többek között arról is beszélt, hogy

  • az ő generációja iszonyú szerencsés, hiszen aki ebben az országban a hatvanas években született, az a Covidot leszámítva megúszta azokat a nagy traumákat, amelyek meg szokták változtatni generációk életét;
  • a művészvilág kicsit magának is köszönheti, hogy ma egy csomó gyenge szakmai minőségű, hozzá nem értő ember kaphat lehetőséget színházcsinálásban, filmkészítésben, médiában, zeneiparban, a NER számára a tehetségnél fontosabbá vált a törzsi hovatartozás, és szerinte pályán kívülre került az egész független értelmiség. Úgy véli, könnyen lehet, hogy „a mai állapot ugyanaz, amiben mindig is élt Magyarország, és az 1990–2010 közötti lesz a rendkívüli, kisbetűs rész a történelmünkben”.

  • Szerinte generációja abban a hitben élt, hogy ez egy nyugatos demokráciát építő, a kapitalizmus áldásait élvező társadalom lesz, ám hamar kiderült, hogy hiába válogathatunk több mosópor és autó között, ha ehhez nem kapcsolódott szilárd értékválasztás és konzekvens versenyelvűség.
  • A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűritagjaként nemrég szembesült azzal, hogy milyen kegyetlen világok és emberhez méltatlan sorsok léteznek velünk egy időben, és úgy véli, az autokraták jól tudják, hogy az emberek nem szabadok, hanem boldogok akarnak lenni.
  • Geszti szerint a NER olyan rendszer, aminek a harc az alapja, és alaptézise, hogy csak egyfajta igazság létezik, az övé. „Aki nem ezt választja, azt az igaz útra kell téríteni, aki nem áll be a sorba, az pedig bűnös, hazaáruló.”
  • Úgy látja, a független újságírókat is azért üldözik sok helyen a világon, mert az eltérő álláspontok szerintük csak összezavarják az embereket.
  • Arról is beszélt, hogy miért hagyta ott a reklámszakmát. Az egyik oka, hogy az a független szereplő, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/02/geszti-peter-eloadomuvesz-magyar-valosag-politika-petofi-film/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …