Alighanem mindenki emlékszik arra a jelenetre, amikor Julia Roberts tányérjáról messze repül a csiga a Micsoda nő című filmben. A jószágot végül egy pincér kapja el, és a legudvariasabban csak ennyit mond: „gyakran megesik”. A népszerű mozi voltaképpen lehetne oktatófilm is, hiszen adott egy a felső tízezerbe csöppent nő, aki nem érti és nem érzi a számára idegen közeget, és vannak a körülötte lévők – a szálloda igazgatója, a pincér, a hotel butikjának eladója –, akik folyamatosan tanítgatják. Tegyük hozzá: sikerrel.
A luxusszakértő elárulja a tutit
Nos, a Stílusgourmand című könyv valami hasonlót tud, csak sokkal gyorsabb az információ átadása. A jelenlegi magyar elitben is szép számmal akadnak olyanok, akiknek a viselkedésén vagy éppen a közösségi kommunikációján van mit csiszolni – nekik kifejezetten hasznos olvasmány lehet Pécsi Balázs luxusszakértő könyve.
És persze nem csak nekik. Sokan vannak, akik megküzdöttek azért, hogy felnézhessenek rájuk mások, hogy példaképeik lehessenek az új generációknak. De ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a sikeres embereknek gyerekkorukban reggelire Eggs Benedictet szolgáltak fel libériás inasok limoges-i porcelánon, nem feltétlenül Eton bentlakásos iskolájában tanultak, és talán azt sem tudják, milyen hosszú legyen a zoknijuk. Vagyis meglehet, hogy egy komoly üzletembernek, közszereplőnek, ne adj’ isten influenszernek bizony
akadnak hiányosságai az etikett vagy épp az öltözködés terén.
Márpedig a külsőségekre és a protokoll szabályaira nagyon is adó világunkban olyan egyszerű dolgokon is elbukhat egy üzlet, mint hogy ki nyújtja a kezét először.
A Sikerrecept a stílusos élethez luxushozzávalókkal alcímű gyűjtemény lépésről lépésre vezet minket abban, hogy énünk egy kifinomultabb arcát mutathassuk a világnak.
A szerző hat nagy fejezetre osztja a főbb tudnivalókat, úgy mint:
- Divat
- Lakberendezés
- Gasztronómia
- Utazás
- Etikett
- Életstílus
Vigyázat, egy átlagolvasó elcsodálkozhat, ha azzal szembesül, hogy a márkás citromfacsaró hiánya gond lehet; vagy ha eddig azt hitte, könyvtára a dicséretére válik, ám kiderül, hogy a sok könyvgerinc látványa nem kívánatos egy igazán menő otthonban.
Pécsi Balázs így vall erről az előszóban:
Lehet, hogy néhol kellemetlen lesz, amit írok, olykor húsba is vág majd egy-egy tanácsom, de szeretném, ha azt éreznéd, hogy ismeretlenül is csak a javadat akarom ezzel: segíteni, ahogy egy barátomnak is javasolnám, hogy min változtasson vagy mire figyeljen egy kicsit jobban oda! Nem akarlak tehát kioktatni, nem akarlak leszúrni, de buksisimogatással nem fogunk célt érni. És a közös célunk most az, hogy te sikeresebb legyél, jobban álld a sarat egy új élethelyzetben.
Tehát meglehet, hogy az olvasó olykor felhorkan azon, amit a könyv javasol, vagy éppen hogy nem javasol, de sok hasznos dolgot is elsajátíthatunk belőle.
Dress code és otthon
Az első fejezetet talán nem is kell magyarázni. Itt kapunk egy kis nyelvleckét, vagy legalábbis egy fonetikus leírást arról, hogyan ejtsük helyesen a „dzsivendzsit” és társait (ami lássuk be, hiánypótló); elárulják nekünk, milyen menő órákat viselhetünk még a (hamis) Rolexen kívül; hogy „pandora” szelencéjén túl is érdemes ékszereket válogatnunk; és kikupálódhatunk lábbelikből is. A fejezet talán leghasznosabb része, hogy végigveszi az összes dress code-ot, a klasszikuson túl olyanokat is, mint a
- black tie optional,
- creative black tie,
- festive attire,
- coctail attire,
- smart casual,
- semi formal,
- ultracasual.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/27/pecsi-balazs-stilusgourmand-sikerrecept-luxus-luxusszakerto/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!