2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Fókuszban a bencések kedvenc tárgyai

Hirdetés

Fókuszban a bencések kedvenc tárgyai

Urbánus budapesti fiatalként nem feltétlenül jutott volna eszembe, hogy Pannonhalmáig kocsikázzak egy rejtélyesen hangzó kiállítás miatt, pláne, ha tudom, hogy a megnyitó és a tárlatvezetés közel négy órát „rabol el” az életemből. Fotós kolléganőm nyüstölésére mégis autóba ültünk, és meg sem álltunk a jól ismert épületig, ahol az útközben majszolt születésnapi csokoládétorta olvadt mázától ragacsos kezünkkel halásztuk elő a védettségi igazolványt, hogy egyáltalán beléphessünk a főapátságba.

Az ideiglenesen múzeummá avanzsált monostor szívében már felsorakozott a közönség, akiket Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntött. A kiállítás harmóniát teremt a múlt, a jelen és a jövő, a tudomány és a hit, a megismerhető és a megismerhetetlen, a látható és a láthatatlan között. 

A tárgyak csillogása a felület, az anyag és a fény metszéspontjában jön létre. Van, ami ebből emberi szemmel látható, és van, ami csak mikroszkóppal. A gyűjtemények »csillogása« a tárgyak, a tudás, a gondolkodás és az emlékezet metszéspontjában képződik. Van, ami ebből a raktárakban, a kincstárakban vagy egy kiállításon megtapasztalható, és van, ami csak kutatással tárul fel. A tudományos és művészeti kutatás egymással összehangolható gyakorlatok: a módszerek, a tudások és az érzelmek mindkettőben szerepet játszanak, de kifejezési formáik eltérőek

Hirdetés

– hangzik Frazon Zsófia, a kiállítás kurátorának előszava.15

Galéria: Láthatatlan spektrumok kiállítás PannonhalmánFotó: Bodnár Patrícia / Index

A két részre osztható kiállítás első része a bencések kedvenc, az apátságban fellelhető tárgyait emeli ki eredeti helyükről, és mutatja be a monostor falain kívülről érkezőknek, míg a második részben képzőművészek munkái varázsolják el az érdeklődőket. 

A bencés munka

Az alagsorban kiállított tárlat első része Villányi Csaba és Salát Zalán Péter munkája – na meg a bencéseké, akik türelmet, időt és energiát nem sajnálva segítettek a művészeknek a különleges projekt megvalósításában, mintegy élő lexikonként szolgálva, minden tárgy fontosságát elmagyarázva. A fekete-fehér, analóg képgyűjtemény óriási fotókon mutatja be az épület különböző zugaiban (szertár, levéltár, könyvtár) fellelhető tárgyakat. Előkerültek az 1848-as forradalom napjáról fennmaradt feljegyzések, Szeder Fábián és Rónay Jácint naplói, tudósok és kutatók mérőeszközei, több mint száz éve a polcon porosodó kémiai folyadékok, diákok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/05/ahol-tudomany-es-teologia-talalkozik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …