2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Fillérekből járták be Európát egy kis trükk segítségével

Hirdetés

Fillérekből járták be Európát egy kis trükk segítségével

Érkezik a hazai multiplexekbe az első egész estés, magyar animációs dokumentumfilm, a Kék Pelikan. Csáki László filmje visszarepíti a nézőt a kilencvenes évek rendszerváltás utáni Magyarországára, ahol hiába adatott meg a szabadság az immár lebontott vasfüggöny mögötti országnak,

a magas vonatjegyárak miatt kevesen engedhették meg maguknak, hogy valóban utazzanak.

Hirdetés

Ezt a zavaros állapotot gyűri le három furmányos fiatal (Ákos, Laci és Petya), akik kikísérletezik, miként lehetne „okosba” megoldani a problémát. Eleinte csak a saját szabadságukat váltják meg hamisított jegyeikkel, majd az alkalmi buliból nagyszabású biznisz lesz, egy üzlet, amely lassan túlnő rajtuk.

A Művész Moziban sikerült megnéznünk áprilisi debütálása előtt a filmet egy zárt körű vetítésen, ahol találkozhattunk a mű alkotóival is, akiknek feltettük kérdéseinket. Volt, amire számítottunk, de néhány válasznál jócskán sikerült meglepniük bennünket is.

Az első egész estés magyar animációs dokumentumfilm nem tolja túl magát. Cirka 80 percben mutatja be a kilencvenes évek jegyhamisító bizniszét, aminek köszönhetően jó pár fiatalnak megadatott, hogy bejárja Nyugat-Európát – ami korábban sokaknak elképzelhetetlen volt –, kihasználva a filmben is elsütött poén valóságtartalmát, amely szerint:

A MÁV-hoz türelem kell.

A hatóságok lassú reagálásának hála mintegy tíz évig futott a buli, amit most zanzásítva láthatunk a vásznon. Az alkotás rétegzetten mutatja meg a történetet, amely egyszerre szórakoztató annak, aki megélte ezt az időszakot, és informatív annak, aki túl fiatal ahhoz, hogy ismerje a lúgozott jegyek sztoriját.

Technikai oldalról meglévő animációs ötleteket kevernek az alkotók, ami hiába nem úttörő, a végeredmény igényesen kidolgozott. Az alkotás, noha dokumentumfilm, több szálon szalad. Drámai stílusjegyekkel – néhol fiktív túlzásokkal – akciódús történeten keresztül vezeti végig a nézőt a három barát történetén,

amelyet itt-ott megszakít a valódi személyek hangja.

A film gyengeségének leginkább azt lehet mondani, hogy a számos rögzített beszélgetés, amely nem profi szinkronszínészekkel történt stúdióban, valahogy a zörejekkel és zenékkel együtt megakad. Többször van, hogy egy-egy karakter mondanivalóját nehéz kihallani, és sérül a szöveg érthetősége. Szerencsére ez nem teszi érthetetlenné a cselekményt, csupán zavaró a hatás.

Valós szereplők

Csáki László, a film rendezője többször interjúzott a történet főszereplőivel, az ő hanganyagaikat vágják be sok helyen. Mellettük a történet számos szereplője is megszólal – van, akit szinkronszínész játszik, mások a saját hangjukon jelennek meg.

Az első interjú Lacival még a Bambi Eszpresszóban volt – egy iszonyú retró hely, elképesztően jól néz ki –, ezt diktafonnal vette fel, amibe ugye behallatszik a háttérzaj. Mondta pár év múlva, hogy használhatatlan, és vegyük újra. Ákosnál összegyűltünk, Laci hívott egy hangmérnököt, aki fölcsíptetett mikrofont ránk, és elhelyezett térmikrofonokat is – ez a hang van most benne a filmben, amit még 2015 körül rögzítettek

– emlékezett vissza Polya Péter, a történet főszereplője.

Elmesélte nekünk, hogy a filmben történtek után New Yorkba utazott, ott élt több évig, megismerkedett későbbi feleségével, és együtt jöttek haza. Bevallása szerint a Kék Pelikan elég jól megragadja a történet esszenciáját, az évtized hangulatát, de erős sűrítés van benne, hisz tulajdonképpen mintegy tíz év történéseit öleli fel.

Jelenet a Kék Pelikan című filmből

Jelenet a Kék Pelikan című filmből

Fotó: JUNO11 Pictures

A hangulat megteremtéséhez számos eszközt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/03/27/kek-pelikan-cinematrix-animacios-film-dokumentumfilm-csaki-laszlo-felszeghy-adam-tovishazi-ambrus-polya-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem vendégek fogják lakni a patinás szállót

A XIX. századi épület – bár több tulajdonosváltáson is átesett – olyan gazdát nem talált, …