2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Fideszes belháború: Vidnyánszky Attilát támadják, amiért Marxot rendez

Hirdetés

Fideszes belháború: Vidnyánszky Attilát támadják, amiért Marxot rendez

A Nemzeti Színház a következő évadban hét bemutatót tervez, amelyek között szerepel Karl Max kommunista ideológiát dicsőítő A tőke című műve is. Egy korábbi interjúban Vidnyánszky Attila, az intézmény igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

„Marx Tőkéje viszont nagyon régóta, még beregszászi igazgatói időszakomban kezdett el foglalkoztatni. Egyetemistaként olvastam először, bár akkor még csak tanulóként, rendezőként később figyeltem fel arra a drámai potenciálra, ami Marx mondataiból árad. A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le.”

Bayer Zsolt Magyar Péternek is szerepet adna

A bejelentést követően a Telex felfigyelt rá, hogy a kormányoldalon többen is nemtetszésüknek adtak hangot Vidnyánszky tervei miatt. Elsőként Bayer Zsolt szólalt meg a Magyar Nemzet hasábjain, a fideszes műsorvezető ironikus hangvételű cikkében többek között azt írta, „ha belevágunk ebbe a másfajta, nem öltönyös és nem cvikkeres szabadságba, akkor nem szabad megállnunk félúton”. Szerinte

Hirdetés

ebben az esetben színpadra kell majd állítanunk Vlagyimir Iljics Lenin klasszikusát, A szociáldemokrácia két taktikája a demokratikus forradalomban (1905) című alapművet, Vecsei H. Miklóssal a címszerepben, vagyis ő alakítja majd a szociáldemokrácia két taktikáját, míg a vendégművésznek meghívott NoÁr pedig 1905-öt.

Bayer Zsolt azzal folytatta, hogy ezt követően meg kell rendezni „Engels vérbő komédiáját, A szocializmus fejlődése az utópiától a tudományig című remekművet, ahol NoÁr már főszerepet kap, ő lesz a szocializmus, Nagy Ervin pedig az utópia. (A tudományt ebben az adaptációban talán Alföldi Róbertre kellene osztani…)” – írta, majd hozzátette, hogy Magyar Péternek, Rost Andreának is szerepet adna.

Bayer Zsolt 2022. július 22-én

Bayer Zsolt 2022. július 22-én

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A jövő utáni évadra ugyanis azt javasolta, hogy rendezzék meg a Nemzetiben Marxtól A gothai program kritikáját, amely „remekül vezetné fel az évad legnagyobb dobását, vagyis a Kommunista kiáltványt Marxtól és Engelstől, amelyben az Európát bejáró kísértetet Magyar Péter […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/28/vidnyanszky-attila-karl-marx-nemzeti-szinhaz-bayer-zsolt-fekete-rajmund/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …