2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Felújítják Bulgária szétrohadt kommunista csészealját

Hirdetés

Felújítják Bulgária szétrohadt kommunista csészealját

A repülő csészealjra hasonlító emlékművet a bolgár állam alapításának 1300., a Dimitar Blagojev nevével fémjelzett bolgár szociáldemokrata párt 100. és az 500 éves oszmán uralmat végleg felszámoló, győztes Sipka-szorosi csata 90. évfordulója kapcsán 1981-ben avatták fel. Az akkor hatalmon lévő kormány az objektumot a Sipka-szorost is magában rejtő, 1441 méter magas Buzludzsa-hegy csúcsán építtette fel. A Georgij Sztojlov tervezte „újkori megalit” az egyik legnagyobb és legdrágább beruházás volt a balkáni ország történetében, az építkezés ugyanis több mint 14 millió levába (akkori árfolyamon mintegy 7 millió angol fontba) került.

A bolgár Kommunista Párt volt központja belülről

A bolgár Kommunista Párt volt központja belülről

Fotó: Geography Photos / Getty Images Hungary

Bruttó bolgár ufó

A hét évig tartó építkezés nagy részét önkéntes kommunista brigádok, a Delcso Delcsev Állami Építőipari Vállalat és a bolgár hadsereg hatezer főt kitevő építőezredei, illetve a Dobromir Kolarov építészprofesszor irányította több mint hatvan szobrász és festő végezte el. A lakott vidékektől távol eső helyszínre több új utat is kiépített a katonaság Szófia parancsára, ezekből a két legjelentősebb közlekedési folyosó a 16 kilométer hosszú, Kazanlakba és a 12 kilométer hosszú, Gabrovóba vezető út volt. 

Hirdetés

A SZTOJLOV TERVEZTE ÉPÍTMÉNY SZELLEMI ELŐKÉPE ÁLLÍTÓLAG FRANK LLOYD WRIGHT AMERIKAI ÉPÍTÉSZ a WISCONSIN ÁLLAMI WAUWATOSÁBAN 1956-BAN ÁTADOTT GÖRÖGKELETI TEMPLOMA VOLT.

Az épülethez tartozó, 70 méter magas, nyújtott trapéz alakú, zászlórúdként is használatos torony mindkét oldalát egy-egy 6,5 × 12 méter nagyságú vörös csillag ékesíti – ezek egyenként is háromszor nagyobbak, mint a Kreml tetején látható pentagram. A 42 méter széles, 14,5 méter magas nagycsarnok plafonját a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács díszíti, amely körül 550 négyzetméternyi területet foglalnak el a hazai és a külföldi kommunista vezetők mozaikból kirakott arcmásai és falfestményei.

A központi csarnokhoz vezető folyosókon és a nagycsarnokban 15 különböző stílusú és technikájú műalkotást helyeztek el. A főkapun belépve a folyosó jobb és bal oldalán Dimitrij Bojkov és Mihail Bencsev szobrászok 12-12 méter hosszú, bronzból és gránitból kialakított, „Zászlók” és „Öröktűz” című domborművei láthatók. Az épület belseje felé haladva a folyosó legvégén Velicsko Minekov „Győzelem” című szobra „utasítja rendre” az internacionalista szentélybe belépő harsogókat.

A csarnok bal oldalán az óramutató járásával megegyezően a „A Párt születése” (Valentin Sztarcsev), „A Párt harcai és győzelme” (Hriszto Sztefanov), a „Világ munkavállalói, egyesüljetek” (Vladiszlav Paszkalev), az „1944” (Iván Kirkov), a „Bolgár–szovjet barátság” (Toma Vrbanov) és „A Kommunista Párt V. Kongresszusa” (Alexandr Terziev) című freskók és mozaikok láthatók.  

A terem jobb oldalán „A mezőgazdaság szocialista rekonstrukciója” (Georgij Trifonov), a „Serdülők ellenállása” (Iván Sztojlov), a „Nők a szocialista társadalomban (Iván Ivanov), a „Szolidaritás” (Grigor Szpiridonov), „A kommunizmus áprilisi felemelkedése” (Dimitrij Kirov) és „A Kommunista Párt X. Kongresszusa” (Sztojmen Sztoilov) című falfestmények néznek az elvtársakra. Az épület három lépcsőháza, illetve a tárgyalótermek cseh kristályüvegből elkészített csillárjai a szintén cseh származású Stanislav Libenský szobrász alkotásai.

A hatalmas összegeket felemésztő építkezés […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/07/31/felujitjak-bulgaria-giganagy-szetrohadt-kommunista-cseszealjat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

A budapesti mozihálózat hivatalos közleményben szögezi le, hogy az alkotás sillabusza és előzetese alapján – …