2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Feltámasztották, de a sebek nem gyógyultak be

Hirdetés

Feltámasztották, de a sebek nem gyógyultak be

Idén újra megrendezik az Országos Színházi Találkozót (OSZT). A szakma egyértelműen örül. Legalábbis annak, hogy lesz, de hogy miképp, arról megoszlanak a vélemények. Esetenként igen sarkosak.

Kisajátítva támasztották fel

Az Országos Színházi Találkozó apropóján most a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője is megszólalt. Nagy Zoltán az Indexnek elmondta: a találkozó jelenlegi szervezői ugyan eldöntötték, hogy továbbviszik a szemle hagyományát, de emlékeztetett, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) annak idején Jordán Tamás kezdeményezésére, széles, szakmai alapokon nyugvó kezdeményezésként indult.

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán

Hirdetés

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A színházi szakma akkoriban még többé-kevésbé egységes egészként létezett, párbeszédre készen, kellő nyitottsággal és kíváncsisággal a máshogyan gondolkozók felé, nem pedig szekértáborokra szakadva kereste mindenki a maga igazát.

Most néhány ember – remélhetőleg jó szándékkal vezérelve – megmentőként lépett színre, és lehet, nem tudatosan, de azzal, hogy nem arra törekedtek, hogy mindenki szava elhangozzék, sajnos kisajátítva élesztették újjá az Országos Színházi Találkozót. 

Az első kiírásban ugyanis csak a kőszínházakat invitálták meg a szemlére. „Nem értem, hogy lehet egy ilyen rendezvényt úgy összehívni, hogy csak a kőszínházak pályázhatnak. Amikor az Örkény István Színház társulata ezt szóvá tette, akkor módosították a kiírást, majd felkérték a Színházi Kritikusok Céhét, hogy két előadást jelöljenek meg. Beszéltem velük, s elmondták, erről ők is a sajtóból értesültek.”

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/21/kaposvari-orszagos-szinhazi-talalkozo-nagy-zoltan-fuggetlen-eloado-muveszeti-szovetseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …