2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Felmentem az öltözőbe, bámultam magam elé, majd fél órán keresztül zokogtam

Hirdetés

Felmentem az öltözőbe, bámultam magam elé, majd fél órán keresztül zokogtam

A deszkákon hat srác tolta nagyon keményen. Akkor rendezték idáig az utolsó Csokifesztivált, ahová a lányomat kellett lefuvarozni a barátjával. Ők eltűntek a forgatagban, magam maradtam a nagyszínpad előtt. A közönség őrjöngött, üvöltötték a dalok refrénjeit, egykori zenészként illő volt hát belehallgatni, mi kapja el ennyire ezeket a fiúkat és lányokat az augusztusi esőben.

Nagyjából ugyanaz, ami ott és akkor a Paddy and the Rats egyik lelkes hazai hívévé tett. A kelet-európai ír kocsmapunk, ami így leírva idétlenül hangzik, de mégis benne volt a mi Lajtán inneniségünk, a pogózásra hívó zúzással együtt. Az valamennyiükön látszott, képzett zenészek, megfelelő alázattal és rombolásig feszítő energiával.

Egy évvel később beütött a pandémia, a zenekar kényszerpihenőre vonult. Tavaly év végén feljátszották a legújabb zenei anyagukat, és mire igazából újból nekilendülhettek volna, az együttes életét egy szörnyű tragédia árnyékolta be:

2022. január 1-jén füstmérgezésben elhunyt a zenekar harmonikása, Babicsek Bernát, művésznevén Bernie Bellamy.

Hirdetés

Elvesztéstől a túllépésig

Ha folyamatosan nem is, de Kristóffal az első miskolci interjú után időnként tartottuk a kapcsolatot. Amikor híre ment, hogy Bernie nélkül 2022. március 6-án az Akváriumban megtartják az első idei koncertet, nem volt kérdés, ott a helyünk. Ennyire zavartan, néha a szétesés határán még nem játszottak a srácok. És pont ettől volt hiteles. Ilyenkor még mindig egy kicsit a tagadás fázisában vannak azok, akik nem is annyira a barátjukat vesztették el, hanem egy olyan embert, aki szinte családtag. 

Az elmúlt tíz évben annyit ültek együtt turnébuszokon, annyi időt töltöttek együtt, röhögtek, ittak, civakodtak, hülyültek, hogy az emlékkoncerten óhatatlanul kinéznek a helyére, hátha egyszer csak előbukkan, hogy bocs, srácok, kicsit durva tréfa volt, de mostantól nyomjuk megint.

Kristóf nem tagadja, folyamatosan a sírás szélén volt.

Egyszer a koncert elején jött egy pillanat, amikor leálltam, és éreztem, ha itt most nem kerekedek felül magamon, vége a bulinak. Átkapcsoltam robotüzemmódba, és lenyomtuk. A végén a színpad szélén a többiek már sírtak. Felmentem az öltözőbe, bámultam magam elé, majd kitört belőlem minden, fél órán keresztül zokogtam.

Amikor erről beszélgetünk, megint vörösödni kezd a szeme. Még mindig előfordul koncert közben, hogy arra figyel, mennyivel másabbá vált a hangzás. Amikor csak öten álltak a színpadon, érezhetően üresebben szóltak a dalok.

Nyár elején bevették kiegészítő zenésznek Varga Zoltánt, akivel már hosszú évek óta dolgozik együtt a csapat, számtalan dalt rögzítettek már a stúdiójában. Az együttműködés annyira sikeresnek bizonyult, hogy pár hete Varga Zoltán már teljes értékű hatodik tagja az együttesnek. Persze még tanulják egymást, egyelőre öten vannak, akik ismerik egymás minden mozdulatát, egy tekintetből beugrik, miben kell segíteni. Ezt nem lehet pár hét alatt megtanulni.

Persze megváltozott a felállás. Bernie egy második frontember volt, így is álltunk fel, kicsit balra tolódtam elöl a középtől. Zoli most a szintijével hátul van a dobosunk, Pongi mellett. Bernie helye üresen maradt, ezért eltolódtam kicsit jobbra, és Sam is beljebb jött

– vázolja fel az új hadrendet Paddy O’Reilly.

Bernie még mindig hiányzik, de egyre inkább elfogadják, nélküle zúznak tovább.

Búcsútól a drogbáróságig

2017-ben jelent meg a Riot city outlaws. Azóta közel öt év telt el a From Wasteland to Wonderlandig. A Napalm Records 2018-ban jelentkezett, hogy külföldön kiadnák a Riot cityt. Ezt kicsit furcsállták a srácok, de belementek. Majd a külföldi kapcsolattartóval egy kicsit bonyolulttá vált a helyzet, és az együttes úgy gondolta, akkor most ezt a szálat elengedik.

A  Covid-járvány alatt megkerestek, hogy egy teljesen más felállással, egy új csapattal folytatnánk-e az együttműködést. Ennek az eredménye a mostani lemez

– mondja Kristóf.

224561

Fotó: Szabó Réka / Index

A Covid az útkeresésről szólt. Kezdtek olyan dalokat írni, amik eltértek attól, ahogy a Paddy and the Rats több mint tíz évvel ezelőtt szólt. Ahogy a frontember mondja, kicsit belefáradtak a kocsmapunkba. Már nem találtak benne új kihívást, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/25/szolidabban-zuznak-az-ir-kocsma-punk-magyar-mesterei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A párizsi Museum of Mankind, Az Emberiség Múzeuma különleges építészeti csoda a város prominens helyén, …