2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Felhőágyon érkeztek a skorpiók Budapestre, megrengették az aréna falait

Hirdetés

Felhőágyon érkeztek a skorpiók Budapestre, megrengették az aréna falait

Egész este az járt a fejemben, hogy ha hetven évesen olyan formában leszek, mint a Scorpions tagjai, akkor összeteszem a két kezem és hálát adok a rock and roll isteneinek. Mert hát – tudni illik –, amikor egy majd hatvan esztendős banda energikusabb bulit tud tolni, mint megannyi „ifjú titán”, akkor fel kell kötni a gatyát, ha a nyomdokukba akar lépni bárki is – persze ha egyáltalán van erre igény.

Oké, a ma látható Scorpions nem az ős felállás, sőt, tulajdonképp csupán egyetlen tag van a bandában, aki az alapítás óta tépi a húrokat mára védjegyévé vált V alakú gitárján. Ez nem más, mint Rudolf Schenker. A nagy sikereknél azonban már az azóta legendássá vált, ikonikus, sapkás énekes, Klaus Meine is jelen volt, aki az első stúdiólemez óta az együttes tagja. 

Aztán a világsikert jelentő Blackout és Love at First Sting albumoknál – a zenekar épp az utóbbi negyvenedik évfordulós turnéját járja – már a szólista Matthias Jabs is hozzáadott a végeredményhez. Az ötfős felállást teljessé tevő Paweł Mąciwoda és Mikkey Dee pedig csak a XXI. században lett bandatag. 

Hirdetés

Égdörgés

Így vagy úgy, de a Scorpions tagjai a hard rock és heavy metal olyan eredendő nagyágyúi közé tartoznak, akik a műfajban megkerülhetetlenek. Legyen szó érzelmes balladáról, velőtrázó himnuszról vagy elemi tombolásról, az olyan jól ismert slágereik, mint a Still Loving You, a Wind of Change, a Rock You Like A Hurricane vagy a No One Like You – utóbbit bánatunkra ezúttal nem játszották el – a mai napig tíz és százmilliók fülében ott cseng.

Ezért sem meglepő, hogy amikor a Scorpions koncertet hirdet Budapestre, hiába visszatérő vendégek hazánkban, könnyen bevonzanak tízezer embert a Papp László Budapest Sportarénába, ahol mindössze néhány ülő szektorban akadtak szellős sorok, a tér többi része megtelt. 

Ez legelőször az előzenekar, az Omega Testamentum alatt tűnt fel,

amikor a felvezető banda énekese, Schrott Péter arra kérte a záró szám (Gyöngyhajú lány) alatt a közönséget, hogy csináljanak már egy kis hangulatvilágítást a telefonvakukkal, mert az mégiscsak nagyszínpados truváj. Az aréna hirtelen miniatűr Tejútrendszerré vált, így számos előzenekart megszégyenítő eseményt varázsoltak a Scorpions előtti felvezetésből.

Megalapozva a hangulatot, miután meghallgattuk ugyanazt a 15, háttérzenének szánt rockslágert a hangfalakból, ami az Omega Testamentum előtt is szólt, a Def Leppard Pour Some Sugar on Me című dala után jöhetett is az este várva várt fénypontja.

A tér elsötétedett, majd elkezdett dörögni az ég.

A kivetítőkön hatalmas villámok, a háttérben a Coming Home című dal eleje, majd szép lassan beléptek a térbe a rock élő legendái. Ezután bedurrant a buli a Gas In The Tankkel, a közben leülepedett füst pedig valóságos felhőszönyeggé változtatta a színpadot, mintha a banda tagjai a megszelídített viharfelhőkön állva tépték volna a húrokat.14

Galéria: Scorpions a Papp László Budapest SportarénábanFotó: Szollár Zsófi / Index

A vénség megvár, most koncertem lesz

Akadt itt minden: brutális szólók, kivetített magyar zászló, „jó estét Budapest”, látványos fényshow és zúzós rock and roll. Ahogy a nagy színészeknél mondani szokás, képesek a puszta jelenlétükkel betölteni a színpadot.

Mindegy, hogy mozognak vagy állnak, a színpad csordultig van energiával.

Egyedül talán Klaus Meinén látszik, hogy a korral kicsit megereszkedett – mozgása elég nehézkés, de 76 évesen senki sem vár el hátraszaltót. Érdekes volt hallani, hogy a közönség – még a koncert után is – azt találgatta, vajon playback volt-e, hiszen annyira ütött az énekes hangja, annyira profi volt az egész. Bár biztosat nem tudunk mondani, néhány elhagyott sor és elcsúszott tempó – ami teljességgel belefér egy másfél órás koncertbe – az ellenkezőjét mutatta. Illetve Meine stratégikus volt: amikor érezte, hogy valami sok, énekeltette a közönséget, és egy-két magas, kitartott hangot nem vállalt be, nehogy a produkció rovására menjen.

A gitárosok azonban végigszaladgálták a színpadot az összes látványos beállással, nagy heavy metal szólókkal megtűzdelve. Schenker igazi showmanként vitte a hátán a bulit, miközben Jabs óriási tekerésekkel szórakoztatta a nézőket. Mąciwoda tekintélyt parancsoló basszeres póza is jót tett a színpadképnek,

miközben Mikkey Dee úgy ütötte a bőröket, mintha az élete múlt volna rajta. 

A rendezői balról, az ülő szektorból kissé túlvezéreltnek tűnt a hangosítás, mivel néhány szólórész elhalt a dalokban, de összességében jól szólt a koncert, élvezetes volt hallgatni. A látványra sem lehetett panasz: csupán finoman erősített rá a zenekar határozott jelenlétére, érdekes atmoszférát teremtve.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/30/scorpions-omega-koncert-papp-laszlo-budapest-sportarena/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …