2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Felfedte titkát József Attila verseskötete

Hirdetés

Felfedte titkát József Attila verseskötete

Egy ritka könyv és egy hozzá illő anekdota. Hosszú évekig őrizte titkát József Attila Medvetánca, mely a költő 1922 és 1934 közötti műveit tömöríti. A rendes kiadáson túl száz, kézzel számozott példány is készült, ezek közül a 42. darabot József Attila kék tintával írta alá, név szerint címezte, de hogy kinek, az elsőre nem volt tudható. Gondos munkával valaki szerette volna eltüntetni a címzett nevét,

ennek okai és körülményei azonban sokáig ismeretlenek voltak.

Hirdetés

Igazságügyi írásszakértői vizsgálat, digitális mikroszkóp, számítógépes képfeldolgozó, fehér és UV-fény kellett ahhoz, hogy kiderüljön, mi a rekonstruálható szövege: Rapaport Samu / doktornak és Etsy Emiliának / régi barátsággal. / Bp. 1934. dec. / J. A. Rapaport Samu és felesége, Étsy Emília személye nem ismeretlen: a férfi volt József Attila első analitikusa. Étsy Emília 1918 őszétől a szegedi színház társulatának tagja volt, Rapaport miatta költözött Szegedre.

Szántó Judit visszaemlékezése szerint a költő és az analitikus 1931 őszén ismerkedtek össze Budapesten egy villamoson:

Hogy van, mi újság után Attila soványságát hozta fel, R. Attila említette, hogy sokáig gyomorbeteg volt, és passzírozott dolgokat evett […]. R. egy könyvet írt akkor az ideges gyomortünetekről, és kérte Attilát, látogassa őt meg, szeretne vele beszélni. Akkor még Attila […] analyzisellenes volt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/18/jozsef-attila-medvetanc-arveres-antikvarium-rapaport-samu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jó nézni, hogy az oroszok is szenvednek

Jó nézni, hogy az oroszok is szenvednek

A Télikertbe lépve egy hatalmas, idő marta télikert belsejével találjuk szembe magunkat. A színpadkép Bagossy …