2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Feláldozták a gyerekeket az aranyéremért

Feláldozták a gyerekeket az aranyéremért

Amikor az Index megkérdezte az éppen Magyarországra érkező Károlyi Bélát, a romániai születésű tornászedző-legendát, hogy 2016-ban ki a kedvenc új sportolója, Károlyi Maggie Nicholst mondta, nem az aranyakat sorban nyerő Simone Biles-t.

Simone-nak félelmetes testi adottságai vannak, még akkor is verhetetlen, ha egyszer leesik, olyan anyagerős a gyakorlata. Mindig nevet, az amerikai álom, a pozitív gondolkodás mintaképe. Nekem azonban Nichols a favoritom. Jó mozgású, jó gondolkodású, mindent megcsinál, amit mondunk neki

– mondta akkor az edző.

Nichols viszont egy dolgot nem csinált meg: nem maradt csöndben, miután Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott orvosa molesztálta. Miután Nichols elmondta a szövetségben, hogy mit tesz vele az orvos, senki sem emelt panaszt, senki sem fordult a hatóságokhoz, Nassar még másfél évig szabadon garázdálkodhatott, mint később kiderült, az áldozatainak száma az évek során elérte a több százat. Miközben a tornászt nem kvalifikálták a riói olimpiára, pedig a pontszámai alapján ott lett volna a helye tartalékként. Nassart nem sokkal később lekapcsolták a hatóságok, Nichols az országos sportról áttért az egyetemire, és a férfi elleni eljárásban csak névtelenül, Athlete A-ként hivatkoztak rá.

Az azonos című dokumentumfilmben felfedi magát, és megismerhetjük Nassar sztoriját, amelynek a végén egy 175 éves börtönbüntetés áll. Ehhez kellettek az Indianapolis Star című lap újságírói, és az egykor molesztált áldozatok kiállása, köztük Rachael Denhollanderé, aki évtizedekig várt arra, hogy az igazság utolérje a bűnözőt, aki megkeserítette az életét. De az Athlete A célja nem csak az, hogy újra elmondja Nassar történetét, hanem hogy rávilágítson az amerikai tornász-szövetségre jellemező szisztematikus korrupcióra, és hogy ezzel milyen szorosan összefüggtek az abúzusok. Ezért is bukkan fel benne annyiszor Károlyi Béla és felesége, Márta, akik texasi birtokukon edzőtáborokat tartottak tornászlányoknak. Ez a tábor Nassar zaklatásainak gyakori helyszíne volt.

Az Athlete A-nek kell egy kis idő, hogy megtalálja a ritmusát és a vezérfonalát, de a Károlyi-házaspárral sikerül, még ha ők személyesen nem is szerepelnek benne, csak archív felvételeken, egyedül egykori koreográfusuk, Pozsár Géza vállalta, hogy kamera elé álljon. Károlyiék történetét foglalja össze a dokumentumfilm legjobb szakasza, a sztori Ceaușescu Romániájában kezdődik, vagyis inkább az 1976-os montreali olimpián, ahol a 14 éves Nadia Comăneci egy tízpontos gyakorlattal megszerzi az országnak az aranyat. A román tornászok által elszenvedett, verbális és testi abúzust az amerikai sportolók csak hírből ismerik, vagy csak sejtik azok alapján, ahogy a román válogatott viselkedik. De Comăneci aranyérme váltást hoz a sportban, egyre jobban előtérbe kerülnek a fiatal, még serdülés előtt lévő lányok.

Romániában rájöttem, hogy a fiatal gyerekek hajlékonyabbak, mint a már érett nők, a meglett asszonyok, és jobban is terhelhetők

– mondta az Indexnek maga Károlyi még 2016-ban.

Athlete A 00 01 22 05 RC

Fotó: Netflix

Ahogy az Athlete A-ben is elhangzik, a nevelési és edzői módszert a Károlyi-házaspár szinte copy-paste–módszerrel kezdte el alkalmazni a disszidálásuk után az Egyesült Államokban is. A Károlyi-módszer külső szemmel nézve abszolút bevált, az érmek sorban jöttek, az érmek mellé pedig az USAG, az amerikai tornászszövetség bezsákolta a szponzorokat is. A tornászbizniszben dolgozni jövedelmező lett, a sport pedig 1996-ban hozott egy újabb ikonikus pillanatot, amikor Kerri Strug az atlantai olimpián törött bokával szerezte meg az amerikai válogatottnak az aranyat.

Strug az első ugrásánál lesérült, Károlyi viszont presszionálta, hogy ugorjon megint. Az akkor 19 éves tornász megcsinálta az ugrást, egy lábra érkezett, a válogatott elhappolta az aranyat a megdöbbent oroszok elől, a kényszeredetten mosolygó Strugot pedig maga Károlyi vitte oda a dobogóhoz. Jennifer Sey, egykori tornász és az Athlete A producere mondja ki, hogy ez akkor, majdnem 25 évvel ezelőtt egy dicsőséges, magasztos pillanatnak tűnt, de most nehéz nem a durva bánásmódot látni mögötte.

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/O4um3YEX51k" allow="accelerometer; autoplay; […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/media/2020/07/10/athlete_a_netflix_szexualis_zaklatas_tornasz_larry_nassar_egyesult_allamok_bela_karolyi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Andrew Lloyd Webber: Nevetséges lett a Macskák filmes változata

A Macskák című musical zeneszerzője a Sunday Timesnak nem éppen elismerően nyilatkozott a darab filmes …