2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Fekete Péter: Ilyenkor csoda történik, leszakad az ég

Hirdetés

Fekete Péter: Ilyenkor csoda történik, leszakad az ég

A Kelemen Kvartett minikoncertjével kezdődött a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) sajtótájékoztatója, ahol jelen volt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki szerint ha ők játszanak, akkor csoda történik, leszakad az ég.

Mindez azért is történhette így, mert a zenészek Sosztakovics nyolcadik vonósnégyesét adták elő, amelyet a zeneszerző Drezdában, a lerombolt város hatása alatt írt meg, így a mű a háború és a fasizmus áldozatairól szól, de ahogy a sajtótájékoztatón a kvartett egyik tagja,

a félig orosz, félig ukrán származású Maxim Riszanov mondta, valójában minden totalitárius rendszer áldozataira emlékeztet.

Hirdetés

Fekete Péter kiemelte, hogy vannak olyan művészek, akik mindazt, amit tanultak, próbálják az egész nemzet javára „visszaforgatni”: ilyen a Kokas Katalin–Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár, a Fesztivál Akadémia Budapest alapító művészeti vezetői, akik a fesztiválra idén is nemzetközileg elismert szólista barátaikat hívták meg: ezeket a művészeket csak ők tudják idehozni, az ő hívó szavukra lépnek fel.

A FAB idén is sok helyszínen és sok formában lesz jelen a koncertektől a mesterkurzusokig, Kokas Katalin a programhelyszínek között említette többek között

a Zeneakadémiát, a Széchenyi-fürdőt, a Margitszigetet, a budai Várat és a Budapest Music Centert.

A fellépők között lesz mások mellett Vilde Frang hegedű-, Nicolas Altstaedt cselló-, Fazil Say zongora-, Szergej Nakarjakov trombita- és Hagai Shaham hegedűművész valamint Anna Prohaska szoprán énekes.

A több mint negyven hazai és nemzetközi zenész különböző formációkban lép színpadra, így találkozhatnak a nézők a FAB Ensemble tagjaival, a Kelemen Kvartettel és az Arcangelo zenekarral,  mellettük Lukács Miklós cimbalom-, Fenyő László cselló-, Razvan Popovic brácsa-, Baráti Kristóf hegedű-, valamint Bogányi Gergely és José Gallardo zongoraművésszel, de fellép Knut Erik Sundquist nagybőgős és Kovács Ágnes szoprán is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/05/fesztival-akademia-budapest-kelemen-kvartett-fekete-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Linczényi Márkó: Érzem magamban az erőt, hogy én lehessek az új Kozso

Linczényi Márkó: Érzem magamban az erőt, hogy én lehessek az új Kozso

Egyre kevésbé jellemző rá, hogy repülő kekszeknek szerezzen zenét, de az életének ilyen szakasza is …