2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ezután akár meg is halhatunk

Hirdetés

Ezután akár meg is halhatunk

Hogy mi tesz jelentőssé egy elmúlt létet, mi jelöli ki azt a pontot, mikor kimondhatjuk: „igen, nem bántam meg semmit, az életem teljes volt”, különleges kérdés, és nincs rá univerzális megoldás. Az élet mibenlétét, a megélt emlékek jelentőségét, a kötődés fontosságát, és az elengedést feszegeti A székek című előadás Tompa Gábor rendezésében, melyet Eugene Ionesco műve nyomán láthattunk az Interferenciák nemzetközi, színházi fesztiválon.

Godot-ra várunk, de mégse

A darab alapvetően a huszadik század jelentős drámái közé sorolandó, a rendező, Tompa Gábor is ezzel a világgal alkotott párhuzamos dimenziót. A darab kicsit olyan, mintha egy Godot-ra várvát néznénk, csak az itteni várakozás egycsapatnyi, képzeletbeli emberre vonatkozik.

A két főszereplő, Patrick Le Mauff és Oana Pellea, akik egy idős párt alkotnak, egyfajta elképzelt játék részeként kitalálják, hogy meghívnak minden fontos embert a világból, majd egy szónokon keresztül közlik az idős úr gondolatait, akinek így a „missziója” beteljesedhet. Ahogy érkeznek az elképzelt vendégek, egyre több szék kerül a térbe, egyre nagyobb a zavar, míg végül a tárgyak kiszorítják a két főszereplőt és elválasztják őket egymástól.

Ahogy az idős hölgy felébreszti férjében az elkopott büszkeséget, a szunnyadó törekvést a sikerre, úgy épül fel a kezdeti játék.

Hirdetés

A darab kicsit úgy hat, mint két magányos ember, kik egy omladozó házban próbálják kitölteni a végtelen időt.

Először történeteket mesélnek, régi emlékeket idéznek fel, majd a világ dolgairól és a saját, szinte jelentéktelen szerepükről diskurálnak, kvázi cél nélkül.

Ebből pattan ki, hogy valamit mégis tenni kéne, ekkor kezdik el képzeletbeli konferenciájukat szervezni. Hogy igazán hatásos legyen, meghívnak egy szónokot is, aki majd az idős úr világraszóló gondolatait tolmácsolhatja a tudósoknak, bankároknak és mindenféle népnek, mellyel missziója beteljesedhet. A szónok részlegesen megidézi a korábban már említett Godot karakterét, a személy, akire az egész darab során várnak a nézők és a szereplők egyaránt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/24/eugene-ionesco-a-szekek-patrick-le-mauff-oana-pellea-tompa-gabor-interferenciak-nemzetkozi-szinhazi-fesztival-kolzsvar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A párizsi Museum of Mankind, Az Emberiség Múzeuma különleges építészeti csoda a város prominens helyén, …