2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ez a halászlé még Baján is kiverte volna a biztosítékot

Hirdetés

Ez a halászlé még Baján is kiverte volna a biztosítékot

Mottó: Spórvirág volt a krizantém is. / Lesztek ti még csodavirágok”

(Ady Endre: Az őszi rózsák)

Az utóbbi időben ha bármilyen paprikás ételt készítettem, akkor a szokásos őrölt paprika mellett koreai gochujang pasztát is használtam, legyen az paprikás krumpli, pörkölt, vagy ne adj’ isten halászlé.

Fermentált vörösbabpaszta, őrölt piros paprika, őrölt szójabab és rizsliszt keverékéből készül, határozott és mély paprikaíze van, csípős, pikáns, sűrű ízesítő, túlmutat a sima paprikán, több annál, kiemeli a paprikás vonalat. Vastagítja.

Hirdetés

Guszev kapitány

Van egy pár koreai étterem Budapesten, az egyik történetesen a Hold utcában, gondolom, szegény Illés Béla forog a sírjában, hogy az agyszüleményéről, Guszevről elnevezett utcából Hold lett, mert a magyar szabadságharc mesebeli orosz hőséről kiderült, hogy kommunista fantázia, vagyis Illés Béla őrnagy szellemi terméke. Törölték az utcát, és, ha ez nem lenne elég az internacionalista megaláztatásból, még egy koreai kifőzde is odaköltözött. Hova züllött a világ?



8

Galéria: Ez a halászlé még Baján is kiverte volna a biztosítékotFotó: Vajda Péter / Index

Jin Galbi koreai étterem

A Jin Galbi koreai étterem szemlátomást családi üzemeltetésű, bár ebben nem vagyok biztos, mindazonáltal a népes személyzet összetételéből simán kirajzolható egy többgenerációs rokonság. Leginkább a viselkedésük, az éttermi üzemmódot másodlagos tevékenységnek tekintő attitűd az, ami feltűnik, mert miközben tudomásul veszik az éppen ott tartózkodó vendégek kívánságait, ezzel párhuzamosan, 

mint egy valóságshow-ban, betekintést nyerünk egy koreai nagycsalád hangos mindennapjaiba.

Ez egyáltalán nem kiábrándító, sőt mintegy megerősít abban, hogy lehet valami a koreai–magyar közös határ teóriájában.

Nehéz ezt az érzést szavakba foglalni, de amint sor kerül az ételekre – vegyük mondjuk a zsíros sertés hasaalját beirdalva, amit az asztalra helyezett, gáztüzeléssel forrósított vasfelületen mi magunk sütögethetünk –, akkor ez az érzés kézzelfoghatóbbá válik. Igazán otthonos felfogás, plusz az étkezés legbizalmasabb fázisa, a hús sütése van ránk bízva, ami, tekintve a magyar szokásokat, lehet, hogy elsőre idegennek tűnik, de ha a magyarok húsokkal kapcsolatos mindentudását nézzük, akkor abszolút összecseng nemzetkarakterológiailag.

Leginkább a fentebb említett, „hotpot” megnevezéssel illetett, halban, paprikában és krizantémban gazdag halászlé az, ami a genetikailag közös gasztronómiai hagyományok és ízlés bizonyítéka lehet. Nem kell félnünk a sárgarépa zöldjéhez hasonló, ehető krizantém zöldjétől, hiszen már Ady Endre megénekelte – akinek egész biztos kedvére való lett volna a koreai–magyar közös határ gondolata – a krizantém átváltozását. E nemes növény számos koreai műtárgyon díszítőelemként szerepel, de véleményem szerint a „halászlében” teljesedik ki igazán. A vastagon csípős, mégis simogatóan barátságos hallét […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/03/20/kimchi-nelkul-ures-az-elet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Valakinek jó, valakinek nem 2023. április 19-én a kormány három újabb rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki …