2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Építészeti viccnek tartották a világ egyik leghíresebb épületét

Építészeti viccnek tartották a világ egyik leghíresebb épületét

Aki Párizsba utazik, minden bizonnyal felkeresi a világ legnagyobb és egyben leglátogatottabb múzeumát. A Louvre 1793. augusztus 10-én, éppen 230 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit. Mára 35 ezer műkincs található a 60 ezer négyzetméteres épületkomplexumban, és 2022-ben 7,8 millió ember kereste fel. (2019-ben, a koronavírus-járvány előtt ez a szám 9,6 millió volt.)

Ez nem véletlen, hiszen a történelem leghíresebb műalkotásainak ad otthont, többek között a Mona Lisának és a Méloszi Aphroditének, emellett olyan régiségek is találhatók itt, mint az egyiptomi, görög, etruszk és iszlám művészet kincsei.

Ha minden egyes kiállított darabot meg akarnánk nézni, akkor hónapokat kéne rászánni a múzeumlátogatásra. 

De hogyan kerültek ezek a műkincsek az épületbe annak idején? 1791-ben már javában zajlott a francia forradalom, és sokan aggódtak, hogy a felbecsülhetetlen értékű tárgyak odavesznek. A francia Nemzetgyűlés ekkor döntött úgy, hogy a megóvandó alkotásokat egy palotában kell elhelyezni. Ez lett a XII. században eredetileg erődítményként épült Louvre, amely a XIV. században uralkodói rezidenciaként is szolgált.

A kiállított darabok jelentős része már a megnyitáskor is itt volt, majd a műkincsek egyre csak gyarapodtak, amihez többek között III. Napóleon császár is hozzájárult.

uralma alatt Napóleon Múzeumra keresztelték át […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/13/louvre-muzeum-parizs-kiallitas-piramis-mukincs-franciaorszag-epiteszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a …