2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ennek biztosan mindenki örül majd, ha kinyitja a postaládáját

Hirdetés

Ennek biztosan mindenki örül majd, ha kinyitja a postaládáját

A karácsonyi képeslapok kora, ha le nem is járt, eltűnőben van. A Magyar Posta 2021 áprilisának végétől már táviratot sem küld. Minek tenné. A digitalizáció, a mobiltelefonok világában senki nem próbálja papírra vetni azt:

Sok szeretettel gondolunk rátok, legyen boldog karácsonyotok! Pista és Mari.

Pedig egykor még viccek is születtek, kifigurázva a korabeli táviratok feladási gyakorlatát. Ez az volt, hogy a postán a diktáláskor minden mondat után azt a szót használták, elválasztva a mondatokat egymástól, hogy STOP. Így érthető volt a tagolás, és a szavak számolása is egyszerűbb volt. Merthogy a táviratok díját a szószám is meghatározta.

Képeslap STOP

Az más kérdés, hogy némelyik vicc a múltból olyannyira örök érvényű, hogy ötven év távlatából sem lehet eldönteni azt, hogy ezen vajon illett-e nevetni, vagy most tudunk-e rajta mosolyogni.

Hirdetés

Mert itt van például a Kádár-korszakot idéző – nem is annyira – poénos valóság. Akkor szintén energiaválság sújtotta Európát. Magyarország pedig – már akkor is – keletről szerezte be a fűtéshez, a gazdaság működtetetéséhez szükséges kőolajat és földgázt.

A vicc így szól: A magyar labdarúgó-válogatott 1:0 arányban legyőzi a Szovjetunió labdarúgó-válogatottját. Moszkvából, a Kremlből hamarosan távirat érkezik: A győzelemhez szívből gratulálunk STOP A magyar labdarúgók becsülettel küzdöttek STOP Egyenrangú ellenfelek voltak STOP Kőolaj STOP Földgáz STOP.

Táviratokat ma már, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/28/kepeslap-posta-szokas-unnep-karacsony-advent-uzenet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …