2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Emlékirat a nyárról

Hirdetés

Emlékirat a nyárról

Fárad a nyár. Szürke kikötőkben megkopott szeretők lopnak augusztusvéget télre. Zsebre vágják titokban. Újkenyér-illatot ígérek fázós holnapokra, de ma még itt vagyunk, Isten nekünk sírja tele a Balatont.

Ez az én hazám, göröngyös utak, sárgolyóvá gyúrt nappalok eső után. Öreganyám pergamenbőre, kék erekben vérsodorral úszó ősök. Új levegővétel minden nap, elképzelt boldog órákból merített erő. Kasba gyűjtött könnyek folynak le lábam szárán, fogd fel tenyereddel. Ez az én hazám, érett kalászból font szerelem, dúsan termő szőlőfürtök, aranymazsola kalácsban, nagyanyám eres keze dagasztja a jövőnk. Kisgyerek fejbúbján szőke tincseket becéz a balatoni szél. Anyja mellén talál megnyugvást ma éjjel. Ez az én hazám, szeplőtelen szüzek országa, csillagok pettyezik boldoggá haldoklók lelkét. Legyél te vigaszuk, szeretője szeretetleneknek, gyámolítója betegeknek, szentségtelenek megszentelője. Ez az én hazám, betonkalitkákba szomorodott hétköznapok, aszfaltra ragadt, megtaposott emlékek. Semmibe futó utak képzelt utazóknak, végtelenben pörgő soha ki nem mondott szavak. Városok szürke fátyolban, násztáncot járó gondolatok odaátról, gyöngyök disznók elé vetve, szárazra szikkadt méhe özvegyasszonyoknak. Ez az én hazám, lángos-aranya napkorong az égen, ég kékje csorog a Balatonba. Dombok lankái zöld bársonnyal terítve, háztetőkből, templomtornyokból, utakból összevarrt kisvárosok. Piros alma dús nedve csorog könyökömön, tedd el télre a mai napot. Dunsztold be, tartsd melegen jövő nyárig. Tartósítószer nélküli tartós érzelem, anyádtól tanult recept szerint, csipet szorongás apádtól örökölt magányodban. Napraforgó-hadsereg az út mellett, százig számolod hibáid, imádkozol, de már elfelejtetted, kihez. 

Ez az én hazám, pergő búzaszemek a malomkövön, őrölt kávé importból, emberek vadidegen otthonokból. Karantén vírustagadóknak, külön élet minden hitetlen megtérőnek. Templomok fehérje havazik holnaptól, betakarja a befagyott életeket, korcsolya élén piruettezik egy magas barna lány. Közönség kéne tegnapról, taps mindenkinek, aki lekottázta múltját. Jézuslakodalom borrá változtatott vízzel, szóval, ami csak a miénk, áldás halott apánktól, fentről, áldás, hogy ne áldás nélkül szeresselek. Kárhozottak, elátkozottak, elásott, bomlásnak indult titkok. Tűzben égő, szenvedélytől hajtott kárvallottjai a mindenségnek. Ez az én hazám, csendes és megtört, százéves veszteségeket cipelő öregasszony, szerelmet temető szűz, totyogó gyermek, megfogant gondolat egy várandós nő koponyájában. 

Hirdetés

Tüzet rakok és hallgatom, ahogy a fa pattog. Felettem tágul a tér, két kéz széthúzza a plafont. Híznak a csillagok, darabokra szakad az ég huzatja, kiperegnek a szépek és a csúnyák, beszeplőzik testem egynyári igazsággal. Megmártózom benned, kékre fested minden gondolatom, hogy elrejthessen az ég. 

Csak ketten fekszünk hanyatt az augusztusi fűben, felettünk a lombok citeráznak hajnalig. Keresem az érintésed, tapogatom a kérdést, hogy fáj-e az elmúlás, vagy az is közös ügyünké lesz holnaptól.

Memoárt írok a nyárról, klaviatúrámmal kipötyögöm azt is, amit eltitkolnál. Csak te olvasod, te érted apró rezdülését a lelkembe ültetett húroknak. Implantált szeretet, de az enyém. Ez az én hazám, az én földem, otthonom, még ha műanyag is olykor, vagy bérelt. Memoárt írok a nyárról, benne leszel te és én, meg még valaki, akiről csak ritkán beszélünk. Benne lesz az illat, az íz, sárgája a kukoricacsőnek, zöldje a nádnak, aranya a búzának, barnája a ropogós kenyérnek, pirosa a meggynek, kékje a tónak, feketéje a földnek. Benne lesznek a meztelen gyerektalpak, a hajókürtök, a biciklicsengők a hátunk mögül, a pórázról jött csaholások, a kacagások, és anyám sóhaja, hogy talán utoljára látta a Balatont. Írj te is memoárt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2021/08/20/emlekirat-a-nyarrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Na, ezért nem feltétlenül érdemes csőbe bújni, legfeljebb csak úgy, ha azon gyorsan, de nagyon …