2020. október 24., szombatMa Salamon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.24. Salamon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Eltűnne egy kicsit? Íme 5 hely, ahol megteheti!

Eltűnne egy kicsit? Íme 5 hely, ahol megteheti!

Bizonyára ön is álmodozott olyasmiről, hogy jó lenne egy kicsit eltűnni a radarról. Vigyázzon, a gondolat teremtő ereje nem afféle spirituális humbug. A világ partner is ebben, tálcán kínálja az olyan helyeket, melyek rejtélyes, nyom nélküli eltűnések vagy rendszeres, megmagyarázhatatlan jelenségek helyszínei. Tudományos magyarázat híján sokan paranormális, természetfeletti erőkkel vagy éppen földönkívüliek jelenlétével magyarázzák az eseteket, születettek azonban tudományos alapokon nyugvó magyarázatok is.

Az alábbiakban összegyűjtöttük öt ismert helyet, ahol az emberek egyedül vagy csoportosan, nyom nélkül eltűntek.

1. A Bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszögről valószínűleg a legtöbben hallottak már. A térség legendája egészen Kolumbuszig nyúlik vissza, aki 1492-ben, a Sargasso-tengeren – a Bermuda-háromszög egyik keskeny kis csücskén – áthajózva ismeretlen repülő tárgyakról tett bejegyzést a hajónaplójába.

Az Atlanti-óceán déli részén húzódó tengerszakasz Dél-Floridától Puerto Ricón át a Bermuda-szigetig terjed, és több összeesküvés-elméletben jelenik meg, mint amennyit meg lehet számolni, köszönhetően az itt bekövetkezett megmagyarázhatatlan, jelentős számú eltűnésnek:

több mint 20 repülőgép és 50 hajó tűnt el vagy zuhant le látszólag megmagyarázhatatlan körülmények között.

Az esetek közül az egyik legismertebb az 1918-ban eltűnt USS Cyclops nevű hadihajó története, amelynek több mint 300 főt számláló személyzete és utazóközönsége nyom nélkül eltűnt a tengeren. A hajó feltételezhető roncsait csak 1968-ban találták meg, véletlenül.

A USS Cyclops a Hudson-folyón, 1911-ben.

A USS Cyclops a Hudson-folyón, 1911-ben.

Fotó: United States Naval History and Heritage Command photograph

A baleset oka a mai napig nem tisztázott. Vannak azonban megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok arra nézve, hogy a hajó rakományának súlya meghaladta a megengedett értéket, ami közrejátszhatott a katasztrófában.

A Bemuda-háromszöghöz köthető legutolsó esetek egyike 2017-ben történt: a légtérbe érve egy magánrepülőnek váratlanul megszakadt minden rádió- és radarkapcsolata a Miamiban lévő légiforgalmi irányítókkal, végül lezuhant, a repülőgép roncsait azonban később megtalálták.

A Bermuda-háromszög elhelyezkedése

A Bermuda-háromszög elhelyezkedése

Űrlények vagy infrahangok?

A térségben történő különös eltűnéseket sokáig természetfeletti eseményeknek tulajdonították – népszerűek voltak az űrlényekhez és szellemekhez köthető magyarázatok, valamint egyes nézetek szerint az elveszett város, Atlantisz ismeretlen technológiája okozhatta a műszerek meghibásodását.

A legszélesebb körben elfogadott tudományos magyarázat szerint azonban a baleseteket olyan – az emberi fül számára nem hallható – infrahangok okozták, amelyeket a környéken előforduló heves viharok és egyedi földrajzi körülmények idéznek elő. Ezek az infrahangok szélsőséges esetekben halált, jobb esetben pedig rosszullétet, pánikot okozhatnak az élőlényeknél, valamint komoly károkat tehetnek a hajók és repülők műszereiben és magában a repülő- vagy hajótestben is.

2. Ördög-tenger

A Sárkány-háromszögnek is nevezett Ördög-tenger Tokiótól délre, a Csendes-óceánon terül el. Háromszög alakja és a térséghez köthető eltűnések miatt sokan összehasonlítják a Bermuda-háromszöggel, azonban még a Bermuda-háromszögnél is több esetszám írható ennek a területnek a számlájára. Éppen ezért sokan titokzatosabbnak és veszélyesebbnek is tartják atlanti-óceáni társánál.

Nevét onnan kapta, hogy a múltban évszázadokon át a hajók elsüllyedését sárkányoknak tulajdonították ezen a területen.

Legendája egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor Kubiláj mongol nagykán, Dzsingisz kán unokája, kétszer is megpróbált hajóival betörni Japánba. Azonban mindkét kísérlet kudarcba fulladt, miután a hajók mind odavesztek a körülbelül 40 ezer főt számláló legénységgel együtt a tengeren. A kán végül elvetette a Japánba való betörés tervét, a japánok pedig onnantól kezdve védelmező istenként tekintettek a tengerre, ami megválogatja, kinek ad utat magán keresztül.

Az Ördög-tenger avagy - ahogy a helyiek nevezik - a Sárkány-háromszög elhelyezkedése

Az Ördög-tenger avagy – ahogy a helyiek nevezik – a Sárkány-háromszög elhelyezkedése

Az 1940–50-es években számos halászhajó és több mint öt katonai hajó tűnt el a térségben nyomtalanul. 1952-ben Japán kutatóhajót küldött az eltűnések kivizsgálására, a Kaio Maru 5. nevű hajó azonban – a személyzetből és tudósokból álló 31 fős társasággal együtt –, sosem tért vissza az expedíciójáról.

Ezt követően a japán kormány a területet veszélyesnek nyilvánította, ám a különös esetek folytatódtak. A 1981-ben, viszonylag rövid idő alatt egymás után több hajó tűnt el, majd ezt követően három utasszállító repülőgép, egy polgári helikopter és öt katonai vadászgép is nyomtalanul felszívódott.

A Sárkány-háromszög egyébként érinti a Mariana-árkot, amely a Föld legmélyebb pontjaként ismert, az óceán legmélyebb részei pedig nagy valószínűséggel még ma is rengeteg ismeretlen fajt és jelenséget rejtenek el a tudósok elől. Ez a tény akár még igazolhatná is az óceánok fenekén lakó titokzatos élőlények létét, amelyek magukkal ránthatják az arra járó hajókat. Valójában azonban számos tudományos indoklás is született, amelyek megmagyarázhatják a szerencsétlen eseményeket.

Légi felvétel a Miyake-szigetről, mely a feltételezett Sárkány-háromszög Japánhoz partjaihoz eső csúcsa.

Légi felvétel a Miyake-szigetről, mely a feltételezett Sárkány-háromszög Japánhoz partjaihoz eső csúcsa.

Az egyik szerint a térség tenger alatti vulkánjai okozzák a hajók eltűnését (ez pedig akár összefüggésben lehet a sárkányokról szóló történetekkel). A tenger alatti vulkánok és a szeizmikus aktivitás eredményeképpen a térséget a gyorsan eltűnő és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/04/ot-hely-utazas-nevada-bermuda-haromszog-amerikai-stonehenge-mariana-arok-ordog-tenger/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Két agyvérzés után már nem áll színpadra a jazzlegenda

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/23/ket_agyverzes_utan_mar_nem_all_szinpadra_a_dzsesszlegenda/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …