2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Első sikerélményem almás pite és madártej volt

Hirdetés

Első sikerélményem almás pite és madártej volt

Rácz Jenő nagyra becsüli a francia konyhát, de ugyanúgy elismeri a japán, az olasz és a magyar gasztronómia remekeit is. A Michelin-csillagos séfnek az első átütő örömöt egy francia hagymaleves elkészítése jelentette. Rácz Jenő a járvány miatt többször is elhalasztotta budapesti éttermének megnyitóját, de május első hétvégéjén már a nagyérdemű is megismerhette sajátos hangulatú éttermét.

Milyen ízekre emlékszik vissza a gyerekkorából?

Jó evő voltam, még a sóskát és a spenótot is szívesen elfogyasztottam. A paradicsomlevessel és a cukrozott káposztás tésztával viszont nem tudtam megbékélni. Vasárnaponként általában rántott hús került az asztalra, petrezselymes burgonyával. Karácsonykor a szüleim gyakran tálaltak fel húslevest és sült kacsacombot, de elmaradhatatlan része volt az ünnepi menünek a halászlé is és persze a töltött káposzta. A halászlét kifejezetten az én kedvemért főzték, a család többi tagja ugyanis nem igazán kedvelte ezt az ételt.

1. Racz Jeno portre 1 (1)

Hirdetés

Fotó: Boldog Ati

És be is állt kuktának a konyhába?

Rajongással figyeltem anyukámat, hogyan készíti nekem a finomságokat. Szívesen segítettem neki, megtisztítottam a zöldségeket, babot fejtettem, s közben ellestem azokat a fortélyokat, amelyeket ma is örömmel használok séfként. Engem az iskolában a háztartástanóra is motivált, nyolcadikosként alig vártam, hogy bemutathassam a főzési tudományomat. Az első sikerélményem az almás pite és a madártej volt. Mindkettő annyira jól sikerült, hogy utána otthon is többször elkészítettem, a szüleim nagy-nagy örömére. Az édességekért, a süteményekért egyébként nem rajongtam gyerekfejjel sem, de nekem édes ételnek számít a párolt marhahús meggyszósszal is. Soha nem felejtem el: egyszer egy ötcsillagos szállodában gyakornokként francia hagymalevest készítettem, amit otthon többször is megismételtem, mert annyira ízlett.

Tizennyolc évesen világgá ment. Tanult Angliában, Dániában, Szingapúrban, Sanghajban. Mi az, ami útközben megfogta?

Sanghajban például megtetszett a kínai ízvilág, de a sült bogarakat azért nem mertem megkóstolni. Amúgy számos ország gasztronómiája közel áll hozzám: az elegáns, tradicionális, magas színvonalú francia konyhát éppúgy kedvelem, mint a hasonló jellemzőkkel bíró japán főzéstudományt. De említhetném a tradicionális olasz konyha gyönyöreit is: szépsége az egyszerűségében rejlik, tökéletes alapanyagokból tökéletes ételek készülnek. De visszatérve a japán konyhára: a minőségi nyers halnál nincsen jobb étek! Persze a japán séfek a nyers halak ízvilágával is játszanak; marinálják, pácolják, füstölik, hogy még ízletesebbé váljon. Ugyanakkor egy nagyon jó minőségű halat, például a tonhalat, nem is kell külön fűszerezni, az önmagában is finom, nyersen is. Viszont nagyon fontos a savak használata az ételekben, például a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/05/16/racz-jeno-sef-michelin-csillag-almaspite-madartej/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …