Fülei Balázs zongorista, Gaál-Wéber Ildikó szoprán, valamint Szélpál Szilveszter bariton (és moderátor) produkciói varázsolták el az iskolásokat hétfő délelőtt a Fesztivál Színház termében. Az egyórás előadás keretében Rossini, Mozart, Bach, Schubert, Csajkovszki, Chopin, Bartók, Ránki és Kodály műveit játszották el az iskolásoknak és tanáraiknak.
A programot kimondottan kiskamaszoknak állították össze, ez látszott az előadásmódon, valamint a koncert interaktív jellegén is. Bár a darabok esetenként olyan italokat − kávé, bor és pezsgő − dicsőítettek, amelyeket remélhetőleg nem ez a korosztály fogyaszt, az alkoholos nedűk annyira népszerű témái a klasszikus zenének, hogy nehéz lenne kihagyni azokat egy gasztronómiai válogatásból.
Tíz fogás, tíz ízvilág
A koncert első felében inkább ételekről elnevezett művek hangoztak el, illetve a zeneszerzőkhöz kapcsolható gasztronómiai utalásokkal látták el a műsort, a másik felében pedig azt vizsgálták (és mutatták be a gyerekeknek), hogy a zene milyen módon tudja számukra kifejezni ezeket az ízeket, hangulatokat és érzéseket.
Ki mással kezdődhetett volna a koncert, mint Rossinivel és a Vaj című tételével. A zeneszerző annyira szerette a jó ételeket, hogy majdnem szakács lett belőle. Rossini háromszor sírt életében: először, amikor kifütyülték az első operáját, másodszor a gyönyörtől, mert hallotta Paganinit játszani, harmadszor pedig amikor egy hajókiránduláson a tengerbe esett a szarvasgombával töltött pulykamelle.
A vaj mint olyan nemcsak Rossinit ihlette meg, de Mozartot is, aki egyébként a jó bort sem vetette meg.
Állítólag amikor a Don Giovanni című operájához írta a szövegkönyvet, asztalán folyamatosan ott volt egy palack tokaji.
Don Giovanni heves, pezsgő figura volt: a Müpa művészei az úgynevezett pezsgőáriát énekelték el.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!