2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Élet az Elfeledett Könyvek Temetőjében

Hirdetés

Élet az Elfeledett Könyvek Temetőjében

1. Carlos Ruíz Zafón: A szél árnyéka

(Új Palatinus; legújabb kiadásai: Európa)

Ezek csodás találkozások. Olyan, mintha Barcelonában járnánk az Elfeledett Könyvek Temetőjében, ahogyan a tavaly tragikusan fiatalon, 55 éves korában elhunyt katalán szerző, Carlos Ruiz Zafón (1964–2020) is megírta édes és bús történelmi regényfolyamában. A kezembe A szél árnyéka akadt. Anno ez volt az első kötet tőle, és ez volt az a regény is, ami visszaadta a mágikus realista irodalomba vetett hitemet.

Emlékszem, anno hibás könyvet vettem, a nyomda démonai elloptak belőle néhány oldalt. Akkor úgy éreztem, ebben szándékosság lehet. Mert ez a regény olyan erősen magához láncolja olvasóját, mintha maga is a történet része volna, és ha valamiféle hiány támadna amiatt, űr a mellkasunkban, hogy nem tudunk meg minden részletet, akkor ezt az érzést csakis úgy lehet megszüntetni, ha elzarándokolunk a legközelebbi boltba, és a regényből új példányt veszünk. Mert ahogyan Zafón is írta: „Az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely először ejti rabul a lelkét.”

Hirdetés

Azt kevesen tudják, hogy Zafón lehetett volna zeneszerző is. Volt is. Az Elfeledett Könyvek Temetője-ciklushoz zenei témákat is írt, éteri, angyali muzsikát Penélopé és Julián rezdüléseiről, Fermínről és Bernardáról, 1919-ről, 1955-ről, Semperéék csodás és nehéz küzdelmeiről, és most, hogy a kezembe került újra ez a történet – kapcsolódik hozzá A mennyország fogságában, az Angyali játszma, A Köd Hercege, a Lelkek Labirintusa –, újra fellelkesülve olvastam bele magam a regényfolyamba.

2. John Fante: Kérdezd az út porát

(Cartaphilus)

Néhány író talán azért nem írt olyan sok regényt, hogy amit viszont igen, az emlékezetes legyen. John Fante (1909–1983) bizonyára ezek közé tartozik. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/07/31/elet-az-elfeledett-konyvek-temetojeben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Na, ezért nem feltétlenül érdemes csőbe bújni, legfeljebb csak úgy, ha azon gyorsan, de nagyon …