2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Eldőlt, hogy továbbra is Szabó Ervin nevét viseli-e a fővárosi könyvtár

Hirdetés

Eldőlt, hogy továbbra is Szabó Ervin nevét viseli-e a fővárosi könyvtár

Az elmúlt években többször is nagy port kavart a magyar kulturális közéletben, hogy új nevet kapjon-e a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A vita tárgyát Szabó Ervin (1877–1918) személye okozza, aki anarchoszindikalista társadalomtudós volt, illetve könyvtárosként és könyvtárigazgatóként is dolgozott. A budapesti könyvtárat 1946-ban nevezték el róla.

A névváltoztatásról nemrégiben Kovácsné Koreny Ágnessel, az intézmény új főigazgatójával készült nagyinterjúban is beszéltünk. Ő azt mondta, hogy ez nem a főigazgató döntése. „Bár a téma évről évre fölmerül, azt a fenntartó Fővárosi Önkormányzat dönti el, hogy szeretné-e megváltoztatni a könyvtár nevét, vagy pedig így hagyja. Úgy tudom, jelenleg nincs napirenden a kérdés.”

Az ügyben ezért tájékoztatást kértünk a Fővárosi Önkormányzattól, hogy tervezi-e, hogy megváltoztatja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. A Sajtókapcsolati Csoport válaszlevelében ezt írta: 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár névváltoztatása korábban sem volt és most sincs napirenden

Hirdetés

– írták.

Ki volt Szabó Ervin?

Könyvtárosként maradandót alkotott, miközben 1902-től az ország szélsőséges hangnemű publicistája volt, Marx és Engels munkái rajta keresztül jutottak el a közvéleményhez. Nevéhez fűződik a Kommunista kiáltvány hazai terjesztése is, amelyhez ő írta az előszót. Tény az is, hogy terrorakciót tervezett Tisza István miniszterelnök ellen.

Vitának indult, országos ügy lett

A leghangosabb vitából 2010-ben országos ügy lett, amikor a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezte a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet főigazgatója, Szakács Árpád akkor azt mondta: méltatlannak tartják, hogy „egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje az egyik legfontosabb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/12/fovarosi-szabo-ervin-konyvtar-nevvaltoztatas-fovarosi-onkormanyzat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …