2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Elállt a lélegzetem! – 2021 a magyar vörös világ diadala

Hirdetés

Elállt a lélegzetem! – 2021 a magyar vörös világ diadala

A magyar borok büszke napja volt a tegnapi a Decanter World Wine Award (DWWA) borverseny londoni eredményhirdetésén. Lőrincz György egri borász St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Grand Superior 2017-es egri bikavére elnyerve a Best in Show-díjat, amivel a világ 50 legjobb bora közé repítette a magyar vöröst.



12

Galéria: DWWAFotó: St. Andrea Borászat

Hirdetés

Emellett 4 Platinum és 15 Gold díjjal tértek haza a magyar borok, ahogy arról Toronyi Zsuzsa borszakértő, a Wines of Hungary UK vezetője, a DWWA 2021 zsűritagja beszámolt a Degusztátornak.

Több díjnyertest elértünk tegnap este, hogy gratuláljunk nekik, és meghallgassuk első gondolataikat az eredményekről. Alább a borászoké a főszerep!

Elállt a lélegzetem, megszólalni sem tud az ember egy ilyen elismeréskor!

– mondja Lőrincz György egri borász, akinek egri bikavérét tegnap Best in Show elismeréssel díjazták. – Aztán 2 dolog jut az eszembe: Egyrészt az egri származású Gál Tibor sikere, ami az első megrendítő üzenet volt magyarként a világ vörös bor porondján. Tibor pont 20 évvel ezelőtt kapta meg a Wine Spectator ‘év bora’ elismerést az 1998-as Ornellaia borért, ezzel először bejelentkezve magyar borászként a világ legjobb vöröse elismeréséért. Ő kora első és egyetlen flying winemakere volt, egy igazi legenda. Másrészt Márai Sándor körül járnak a gondolataim, aki az egri bort együtt említi Burgundiával és Toscanával: a magyar bor és az egri bor lélegzetelállító és áldott.



12

Galéria: DWWAFotó: St. Andrea Borászat

Az egész nap csak az örömről szólt! – mondja Lőrincz György – Az utóbbi 2 évben egy angol borkereskedő kérésére küldtem el a borokat a megmérettetésre. El is felejtettem az egészet, így derült égből nagy öröm lett.

Különleges a termőhely: Eger adottsága a hűvös klíma, vulkáni riolit talaj és barna erdőtalaj sok agyaggal. A Nagy-Eged az más, az sajátos termőhely a Pannon-tenger üledékes mészköve miatt. Nagyon egyedi szerkezetet és struktúrát ad a bornak. A világ legnagyobb borai főleg meszes területről származnak. 2017 volt az első évjárat az egri bikavér házasításával. Az, hogy kékfrankosra épül, adhat egy olyan karaktert, ami nagyban elviszi a világfajtáktól az aromatikát és a szerkezet. A szőlőfajta fűszerességét, délcegségét, a más tanninszerkezet szoktuk kiemelni. Mindig is helyi, eredeti bort készítettünk, amiben a lokális fajtának kiemelt szerepe van.



12

Galéria: DWWAFotó: Dobogó Pincészet

Nagyon örülünk a Gold elismerésnek – mondja Domokos Attila, a Dobogó Pincészet borásza. – Egyszer már volt egy átütő eredményünk a DWWA-n, a 2011-es furmint Platinum lett. Azóta csiszoltuk az évjáratokat. 2013-ban annyit változtattunk, hogy elkezdtünk kénmentesen dolgozni, egyszer használjuk csak a palackozás előtt.

Pici apró dolgokból áll ez össze ez a folyamatos fejlődés. Gyakorlatilag egyszer kénezünk csak a palackozás előtt ezek vegán borok – nem használunk semmi állati eredetű anyagot – de ennek még mindig van egy furcsa csengése a magyar piacon. Megpróbálunk a lehető legtisztábban dolgozni, nem használunk vegyszert a dűlőkben, sok a kézi munka sok. Egészséges a szőlő, és figyelünk a kíméletes feldolgozásra alacsony nyomású préseléssel. A hordóállomány már beállt: 90 százaléka már harmadik, negyedik, ötödik töltését éli; 10 százalék alatt van az új hordó. Nem nyomjuk el a furmintot.

Nagyon fiatal ez a bor, még messze a csúcsa. A 2003-as furmintunk 15 év után még mindig nagyon szép, telt, kerek krémes, nagyon szépen tartja magát. Most azt mondjuk, hogy 15-20 év az érlelési potenciáljuk a borainknak.

A díjnyertes 2017-es furmintnál – ami Betsek, Szent Tamás, Úrágya dűlők egyharmad-egyharmad arányban – jó volt a csillagok együtt állasa: szép mádi területek, könnyű és szép évjárat. Ép és egészséges szőlőt tudtunk szüretelni és időben feldolgozni, stressz nélkül vittük végig az évjáratot, tényleg optimális évjáratról beszélünk. 2018/19 egy lépcsőfokkal még feljebb lesz, mert a hordóállomány akkor ért optimális szintre.

2003-tól folyamatosan csiszolunk a furmint technológián Izabellával, és szerintem még életünk végiéig tanulni fogjuk ezt. Nem volt még két egyező évjárat, mindegyik hozta az évjárati hatást, mindegyik élt, és mutatta az egyediséget. A filozófiánk szerint a legjobbat szeretnénk megmutatni az adott év jellegzetességéből.



12

Galéria: DWWAFotó: Dobogó Pincészet

Ez egy nagyon fontos üzenet, a tegnapi eredmények mutatják, hol tartunk a magyar borral – mondja Müller Zsolt ügyvezető a Juliet Victor Winery képviseletében. – A DWWA a világ legnagyobb borversenye, ahol 18ezer palack mérettetett meg. Csak összehasonlításként mondom, hogy a legnagyobb magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/07/08/dwwa-2021-london-a-magyar-voros-diadala/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

A Juliet Victor Winery egy Platinum- és két Gold-elismeréssel tért haza a Decanter World Wine Award …