2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Eladó egy Leonardo da Vinci tervezte sziget, várkastélyából ágyúval lőhetjük szomszédainkat

Hirdetés

Eladó egy Leonardo da Vinci tervezte sziget, várkastélyából ágyúval lőhetjük szomszédainkat

Páratlan kilátásban gyönyörködhet az a vevő, aki megveszi az olaszországi Lecco városka egyetlen szigetét és annak déli csücskében megbúvó várkastélyát. A Viscontea néven ismert természeti képződmény a település belvárosában, a Comói-tótól 655 méternyire, majdnem az Adda folyó közepén helyezkedik el.

Isola Viscontea Lecco

Isola Viscontea Lecco

Fotó: Wikipédia

Lombos fái alatt sétálva nemcsak a Nyugat-lombardiai Elő-Alpok meredek hegycsúcsai, így a 922 méter magas Barro-hegy, az 1479 méter magas Coltignone farkasfogakra hasonlító masszívuma és a hóval borított, 1875 méter magas Resegone-hegy éles fűrészfogai tornyosulnak elénk, hanem a tóparti város bájos templomtornyai is.

Hirdetés

A panoráma tényleg annyira kápráztató, hogy az euró előtti időkben nemcsak Lecco város sziluettje díszítette a százezer lírás bankjegy hátsó oldalát, hanem elején annak a világhírű gróf Allessandro Manzoni írónak az arcképe díszelgett, aki Jegyesek című regényében oldalakon keresztül dicsérte ezt a tóparti várost és a tartományközpontot körbeölelő hegyvidéki tájat.

Visconti és Leonardo szigete

Amikor hadászati okok miatt Milánó császári helytartója, Azzone Visconti herceg parancsára 1336 és 1338 között megépítették a ma is látható, de a XV. században jelentősen átalakított, tizenegy lyukú kőhidat, a folyami átkelő vízparti védelme miatt, illetve az Adda jobb áramlása érdekében egy csatorna kialakításával leszakítottak egy földdarabot a városka Lazzaretto nevű kerületéből, hogy így alakíthassák ki a most eladóvá vált szigetet. A mesterségesen létrehozott földhányáson ekkor még csak egy lakótornyot és egy rocchettát, azaz egy postagalambok számára kialakított galambdúcot állítottak fel.

A sziget jellegzetes alakja Leonardo Da Vinci humanista polihisztornak köszönhető, aki a tüzérségi fegyverek fejlődése miatt 1501-ben gabonaszem-alakúvá alakíttatta át a sziget alakját. Ekkor kapott merőleges támfalakat és mellvédet a képződmény, ahová húsz számszeríjast és négy ágyút helyeztek el.

A csak hajóval megközelíthető, 2150 négyzetméteres sziget Lecco 1531-es ostromakor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2022/08/02/elado-egy-leonardo-da-vinci-tervezte-sziget-amelynek-varkastelyabol-agyuval-lohetjuk-szomszedainkat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …