2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Együttélés

Hirdetés

Együttélés

Senki se tudta mire vélni. Tökéletesen valószerűtlen volt az egész. Egy ötvenes nő a nagybátyjával. Még csak nem is a nagybátyjával, hanem az apja unokatestvérével. A másodnagybátyjával. És még csak nem is a pénzért. Vagy az eltartási szerződésért.

Csak úgy.

Hogy legyen kiért hazamenni. Mert meghalt az apja, akit imádott, és Ede bácsi valahogy az apjára hasonlított. Ede bácsinak meg nem született gyereke, csak unokahúgai voltak, de nem törődtek vele. Azok csak a pénzért csinálták.

Odalökték neki az ételt, nem kérdezték, hogy van, mi van a lábával. Az alatta lévő lakásban laktak, ebédre fölvitték, amit a sarki kifőzdében vettek fillérekért. Sose kérdezték, mit csinál egész nap a lakásban, nem szeretne-e kicsit sétálni, kimozdulni.

Hirdetés

Pedig Ede bácsi szeretett volna. De nem szólt. Érezte, hogy utálnák érte. Fél óra lenne az egész, egy háztömbnyi nyűg maximum, aztán siettetnék vissza a lakásba. Padra ülni, sütkérezni, szóba elegyedni másokkal már nem lehetne. Az elsőnél csodálkoznának, ugyan minek akar ő a rossz lábával sétálni. A másodiknál eleresztenének egy kiadós sóhajt. A harmadiknál idegesen megjegyeznék, Ede bácsinak a beteg lábával nem kéne az utcára menni. Néha még az ételt is hidegen hozzák föl, először ők ebédelnek meg, csak aztán viszik fel az ő adagját a harmadikra.

Ede bácsi meg akart halni. Felesége, húga megelőzték, ezért maradt a hideg unokahúgra és a még hidegebb férjre. Nem bírta tovább. Ugyan miért éljen? 

A világból a lába miatt kizáródott, maradt a négy fal és a hideg kelkáposzta délben.

Ekkor találkozott Jolánnal.

Jolánt sose látta azelőtt, bár rokona volt, az unokatestvére lánya, de vidéken éltek, és ha ritkán feljöttek is Pestre, arra sose maradt idő, hogy Edéhez beugorjanak.

Aztán amikor megtudta, hogy Jolán Pestre költözött, a Legfőbb Ügyészségen kapott ügyészi állást, egy szép napon elővette a telefonkönyvet. Nagyon ritka nevük volt, XVII. századi francia, a sajátján kívül egyetlen volt belőle. Remegett a keze, mikor a számot hívta. A vonal végén bizonytalan női hang rebegett.

− Jolánkám kedves, hát itt vagy Pesten és meg se látogatsz?

Jolán elszégyellte magát. Igaza van, de valahogy eszébe se jutott. Az ember nem tartja ezeket a távoli családi kapcsolatokat.

Megállapodtak egy vasárnap délutánban.

Jolán 58 éves volt, Ede bácsi 79.

Akkor találkoztak életükben először. A két utolsó Louvière. Vérrokonok voltak.

Rögtön tudták, közük van egymáshoz.

Ede bácsi elpanaszolta, hogy nem bírja tovább az unokahúgékkal, akik csak a saját plazmatévéjükkel meg last minute Tunéziájukkal vannak elfoglalva, neki meg odalökik a hideg kelkáposztát naponta egyszer. Kimenni nem tud, a tévéműsor kibírhatatlan, olvasni meg már rég nem képes a szeme miatt.

Jolán azt javasolta, bontsák fel az eltartási szerződést. Ede bácsi egyetértett. Ennyit maga is meg tud oldani, vesz egy egyórás segítséget, ezért nem jár százmilliós lakás a Fő utcában.

Jolán minden jogászi furfangját latba véve megírta a keresetet, melyben elpanaszolta, hogy az unokahúgék nem törődnek a nagybácsival, se időt, se energiát nem szánnak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/23/egyutteles-index-tarca-irodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tehetségeket keresnek az idei Virtuózok V4+ versenyre

Tehetségeket keresnek az idei Virtuózok V4+ versenyre

A Virtuózok már 2021-ben is nemzetközi sorozatként, Virtuózok V4+ néven jelentkezett. Az Index minden héten, az …