2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Együtt a csillagokig jutottak, ma utálják egymást, mint a bűnt

Hirdetés

Együtt a csillagokig jutottak, ma utálják egymást, mint a bűnt

2022 a visszatérések éve, hiszen egymás után állnak össze a korábban feloszlott együttesek. Színpadra áll a Fugees, a Rage Against the Machine, a Bauhaus, a Pavement, a Mötley Crüe, a Swedish House Mafia és az ABBA is (igaz, az utóbbi csak hologram koncert formájában). A zenekarok tagjai közül többen megesküdtek rá, hogy soha többé nem játszanak együtt, de egyesek állítólag a turnézás beszüntetéséről szóló megállapodást is aláírtak, amely lehetetlenné tette (volna) az újabb egyesülést.

One Direction 2015-ben

One Direction 2015-ben

Fotó: Kevin Winter / Getty Images Hungary

Sok olyan együttes van, amely máig makacsul ragaszkodik az egykori szakításhoz. Néhányuknak egy életre elég (és még annál is tovább) a vagyona, míg mások megelégszenek az egyéni projektjeikkel. Több olyan banda is van, amelynek tagjai egész egyszerűen jobban megvetik egymást, mint amennyire a pénzt szeretik. A Rolling Stone magazin tizennyolc rég feloszlott legendás együttesnél próbálta kimatekozni, mennyi az összeállásuk esélye, mi pedig ebből a felhozatalból mazsoláztunk.

Hirdetés

Pink Floyd

Miért mentek szét: A Pink Floyd 1965-ben alakult Cambridge-ben. A zenekar 1980–81-es The Wall turnéján a banda emberileg mélypontra került. Roger Waters távozása után a David Gilmour, Richard Wright és Nick Mason trió egész jól kijött egymással, működő egységgé alakult, és számos stadionkoncertet adott. Az 1994-es Division Bell turné végén David Gilmournak elege lett. Az 1994-es londoni koncertsorozat után csendben (és határozatlan időre) visszavonultak. 

Utolsó koncert: Az eredeti formáció 2005 nyarán egy négy dalból álló produkciót adott a Live 8 koncertsorozaton. Három évvel később Richard Wright rákban meghalt, tehát eredeti felállásban biztos nem játszhatnak többé.  

Összeállás esélye: 5%. Roger Waters szerint kizárták őt a Pink Floyd közösségi média csatornáiból. Pár éve tartottak egy zenekari összejövetelt, és megpróbálták elsimítani a nézeteltéréseket, a találkozó azonban nem volt túl sikeres.

Tulajdonképpen mindkettejükkel kijövök, és nagyon kiábrándító, hogy ezek a meglehetősen idős urak még mindig vitatkoznak

– mondta Mason a Rolling Stone magazinnak 2019-ben. 

Genesis 

Miért mentek szét: A brit Genesis 1967-ben alakult. Van olyan művész, aki egyszerűen nem tud abban a zenekarban dolgozni, ahol a kreatív döntések egyforma arányban oszlanak meg a tagok között – még úgy sem, hogy közös sikereket értek el. Létezik azonban a Genesis-típus is, ahol a frontember szólókarrierbe kezdett, de lehetővé tette, hogy a többiek a távollétében is folytathassák a zenélést. Peter Gabriel 1975 augusztusában lépett ki a bandából, távozása azonban jól sült el, hiszen mind a Genesis, mind ő maga – kereskedelmileg – sikeresebb lett, mint korábban.  

Utolsó koncert: 1982. október 2-án a Six of the Best koncerten a Genesis újra összeállt Gabriellel és Steve Hackett gitárossal. A koncertre azért volt szükség, hogy a bevételből Gabriel hatalmas, a WOMAD Fesztivál után felhalmozódott számláit kifizessék. A következő években Gabriel szólóban is szupersztár lett, és már nem volt szüksége a régi bandatársaira, hogy kimentsék őt a pénzügyi csődből.

Összeállás esélye: 30%. A zenekar jóval sikeresebb volt Phil Collinsszal, mint Peter Gabriellel. Jelenleg egy hatalmas összegeket felemésztő turnén dolgoznak, ahol Nicholas Collins felügyeli a dobos szekciót, mivel apja már nem tudja eljátszani a részeit. Az idősebb Collins gyenge fizikai állapota lehetetlenné tenné, hogy értékelhető produkciót nyújtson egy esetleges, Gabriellel kiegészülő turnén. Phil Collins helyén fia dobolhatna. Collins – Collins… Majdnem ugyanaz.

Led Zeppelin 

Miért mentek szét: A Led Zeppelin 1968-ban indult hódító útjára. A frenetikus sikerek ellenére is feloszlottak, aminek oka egyszerű és érthető: a banda dobosa, John Bonham 1980-ban meghalt. A  trióra zsugorodott eredeti csapat az 1985-ös Live Aid koncerten, illetve 1988-ban, az Atlantic Records 40. évfordulóján állt össze. Annak ellenére, hogy 1995-ben bekerültek a Rock and Roll Hall of Fame-be, Robert Plant énekes zenésztársai és a rajongók könyörgése ellenére sem vállalták a csonka formációs turnét.

Utolsó koncert: Led Zeppelin 2007 decemberében, a londoni O2 Arénában adta az első nagyszabású koncertjét Bonham halála óta, méghozzá Ahmet Ertegun, az Atlantic Records 2006-ban elhunyt alapítója emlékére. Hiába az ominózus kétórás koncert, semmi több nem sült ki az összeállásból. Jimmy Page-et és John Paul Jonest annyira frusztrálta az egész, hogy 2008-ban egy rakás énekest meghallgattak, és teljesen beleélték magukat a Plant nélküli turnézásba (végül azonban nem vágtak bele a koncertsorozatba). 

Összeállás esélye: 10%. Robert Plant többször is elmondta, hogy nem szeretne újból a banda élére állni. A 2007-es koncertet a zenekar karrierjének méltó lezárásának tekinti. 

Fleetwood Mac 

Miért mentek szét: A Fleetwood Mac Londonban alakult 1967-ben. Stevie Nicks és Lindsey Buckingham már azelőtt szakítottak, hogy a Fleetwood Mac 1977-ben kiadta volna a Rumours című lemezt. Ennek ellenére a következő évtizedekben valahogy mégis össze-összejöttek. Nicksnek 2018-ban elege lett, és kijelentette, ha Buckingham marad a zenekarban, akkor ő biztosan megy.

Utolsó koncert: 2018. január 26-án – miközben a Fleetwood Mac már egy világ körüli turnéra készült – a Grammy emlékkoncerttel tisztelgett a zenekar előtt. A minikoncert stílszerűen a Go Your Own Way című dallal ért véget. Stevie Nicks a színfalak mögött dühöngött, mert úgy érezte, Buckingham tiszteletlenül viselkedett vele. Az énekesnő a koncert végén megfogadta, hogy soha többé nem dolgozik egykori társával.

Összeállás esélye: 35%. Buckingham nem sokkal azután beperelte a zenekart, hogy kirúgták. Az ügyben peren kívüli egyezség született, Mick Fleetwood pedig kimondta, hogy az újbóli egyesülés ötlete fel sem merülhet a közeljövőben. Peter Green, a zenekar társalapítójának halála után, 2020 júliusában a tagok újra felvették egymással a kapcsolatot, és elsimították a korábbi nézeteltéréseket. A dobos hajlandó lenne visszavenni Buckinghamet, de a döntés Nicksen múlik. (Az mondjuk nem igazán javít a helyzetén, hogy Buckingham egy Rolling Stone-interjúban Donald Trumphoz hasonlította az énekesnőt.) A Fleetwood Mac azonban mélyebb árkokból is kimászott már, a rajongók pedig követelik az újabb (utolsó) turnét. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/11/23/pink-floyd-led-zeppelin-fleetwood-mac-nsync-the-smiths-oasis-osszeallnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Levágott fejjel fociznak a gyerekek, mégis szerethető a sorozat

Levágott fejjel fociznak a gyerekek, mégis szerethető a sorozat

A Nagy Katalin – A kezdetek (The Great) című Hulu-sorozat, amelynek itthon az HBO GO …