2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egyszerű panellánynak érzem magam, akinek néha összejön valami

Hirdetés

Egyszerű panellánynak érzem magam, akinek néha összejön valami

Apokaliptikus világ, tönkrement dolgok, szemét, rohadó panelek, egy partszakasz és két lány, kontrasztjaként egy letűnt kornak. Élettel teliek, közös célért küzdenek; átjutni a túlpartra, ahol talán jobb lesz. A monoton napok idilli egyhangúságában gyűjtik az üres palackokat, azokból talán összejön egyszer egy csónakravaló, de egy napon a távolban felbukkan valami. Egy lény, ami mindent megváltoztat.

Ez az alapja Szakály Réka Anna animációs rövidfilmjének, ami kategóriájának győztese lett a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. Ott voltunk, láttuk a filmet, tetszett, meg akartuk ismerni a megálmodóját.

Réka tizennyolc évesen felköltözött Tatabányáról, majd beiratkozott a Metropolitan Egyetem animáció szakára. Állítása szerint azért a rajz, mert semmi máshoz nem értett, és azért az animáció, mert a grafikák állandósága untatta, ő a mozgóképekben találta meg önmagát. Számára szülővárosa egy olyan dolgot képvisel, amiből ki akart törni, hát nem csoda, hogy a panelek visszaköszönnek apokaliptikus víziójában.

Miután elvégezte az alapszakot, bár ottani diplomafilmje pozitív fogadtatást kapott, Réka mégis úgy döntött, hogy alkotás helyett egy darabig csak dolgozni akar. Egy éven keresztül animált reklámokat, segített be videóklipekbe, volt filmekben rendező- és produkciós asszisztens. De ezekben a munkákban háttérbe szorult a kreativitás, a művészi szabadság pedig olyan, mint a víz: utat tör magának. Most is így történt, így Réka visszaült az iskolapadba, és a MOME-n folytatta tanulmányait. Reduction című animációja volt a diplomamunkája, ezzel a kisfilmmel nem csak a Friss Húson ért el sikereket: animáció kategóriában a BAFTA diákshortlistjére felkerült, így Réka bekerült a BAFTA New Talents tehetséggondozó programjába is. Kíváncsiak voltunk rá, hogy mikor nekiállt a diplomamunkájának, mennyire lebegett a szeme előtt, hogy fesztiválkompatibilis alkotás szülessen.

Hirdetés

Nagyon káros gondolat, ha az ember már eleve úgy áll neki egy munkának, hogy akkor ő most fesztiválfilmet csinál. Nekem ez a kisfilm úgy jött, hogy volt egy személyes szorongásom, ami foglalkoztatott. A magamba burkolódzás jött ki így belőlem. Megszületett ez az apokaliptikus panelvilág, ahol van egy állandó feszültség, ami a karakterekben bontakozik ki. Mikor a film készült, huszonöt éves voltam. Hatalmas, világmegváltó dolgokról kéne beszélnem, hogy őszinte legyek, de még most is csak addig látok, ameddig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/05/-egy-egyszeru-panellanynak-erzem-magam-akinek-neha-osszejon-valami.-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

YouTube-diszkó, 24. hét: Szeretemdal vagy inkább a herpesz?

YouTube-diszkó, 24. hét: Szeretemdal vagy inkább a herpesz?

Amerika, London, Párizs, kérem, maga nem normális! T. Danny nem hagyja, hogy megfertőzzék herpesszel, a …