2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Valakinek jó, valakinek nem

2023. április 19-én a kormány három újabb rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki a főváros egykori ipartelepeinek a helyén. Ez az egykori Újbudai Kábelgyár (XI. kerület), a Zuglói Sport- és Szabadidő Központ (XIV. kerület), és a volt Rákospalotai Növényolajgyár (XV. kerület) területe. A miniszterelnök által szentesített rendelet megosztja a lakosságot és a kerületi önkormányzatokat.

Az építőipari beruházásokban és az ingatlanpiaci értékesítésben érdekelt cégek szerint ezek a fejlesztések

nemcsak fejlődő infrastruktúrát hoznak létre a lepusztult városrészekben, hanem magukkal húzhatják a környék ingatlanárait is.

Ezt a folyamatot erősítheti, hogy az új építésű lakásoknál az öt százalékos áfa időkorlátozás nélkül alkalmazható, összege bármikor visszaigényelhető. Ez akár milliós nagyságrendű megtakarítást is jelenthet a vevőknek.

Az új zuglói városközpont látványterve

Az új zuglói városközpont látványterve

Másként látja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt barnamezős beruházásokat a főleg ellenzéki vezetésű önkormányzatok többsége. A kerületek egyik legfőbb problémája, hogy az állam nagyon szoros, mindösszesen nyolc napos gondolkodási időt hagyott társadalmi egyeztetésre, amelynek kihirdetéséről a lakosság nagy többségének nem volt tudomása.

Ennél a problémánál jelentősebb, hogy a beruházóknak most már nem kell figyelembe venniük az önkormányzatok helyi beépítési szabályozásait és változtatási tilalmait. 

A befektetők a kormányrendelettel a kezükben a lokális szinten megengedett méretek helyett akár több és nagyobb épületeket is kivitelezhetnek.

A beépítési arányok esetleges megváltoztatásával a projektcégek így nemcsak az előírt méretű zöldfelületek méreteit írhatják felül, hanem elodázhatják a kerületek többsége által megkövetelt oktatási és egészségügyi intézmények felépítést is, amelyeknek kényszerű kivitelezése előbb-utóbb így az önkormányzatokra fog hárulni. Ha ezeknek az új bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak és orvosi rendelőknek költségeit egyik fél sem tudja, vagy akarja megfinanszírozni, akkor a meglévő intézmények, közszolgáltatások lesznek túlterheltek.

Sokak szerint az is valós veszély, hogy a könnyített szabályok és az alacsonyabb fajlagos költségek miatt a beruházók a logisztikai beruházásokra szánt kiadásaikat is jelentősen lefaraghatják, amelyek folyamatos közlekedési dugókat, krónikus parkolóhiányt és túlterhelt közműrendszert eredményezhetnek. 

Egy rosszul sikerült revitalizáció során így nemhogy javulna a környék és a lakók életminősége, hanem pont ellenkezőleg, a környék lakásainak értéke is csökkenhet.

Indotek Group – a volt Újbudai Kábelgyár

Perci Mór Károly és a mannheimi illetőségű Schacherer Frigyes 1883-ban alapította meg Józsefvárosban az Első Magyar Távírda-sodrony és Kábelgyárat, amely 1910-ben költözött át a XI. kerületbe. Az államosítás után többszörösen átszervezett, immár Magyar Kábel Művek (MKM) néven futó firma nem sokáig bírta a rendszerváltás utáni gazdasági versenyt. A Barázda úti telephelyet 2003-ban zárták be. A figyelmes szemek azonban a mai napig észrevehetik még az egykori MKM embléma nyomait a bejárat fölött.

Az új zuglói városközpont látványterve

Az új zuglói városközpont látványterve

A Fehérvári út – Barázda utca – Szerémi út és Galvani út határolta mintegy 7,44 hektáros terület már jó pár éve az Indotek Group alá tartozó Lowell 120 Invest Kft. tulajdona. 

A beruházó ide egy 800 lakásból álló lakóparkot és 70 ezer négyzetméternyi irodát terveztetett a Székelyhidi Gábor építész vezette KAS Design Kft.-vel.

A tervek szerint lebontanák az összes itt álló, leginkább 1961 és 1963 között átadott lapos tetős irodaépületet és „U” alakba rendezett üzemcsarnokokat, amelyeket jelenleg logisztikai parkként hasznosítanak.

Mivel Újbuda önkormányzata már korábban is tiltakozott az ilyen típusú kormányzati lépések ellen, így több más terület mellett még tavaly decemberben változtatási tilalmat rendeltek el az egykori Kábelgyár területén is, amely 2025 végéig érvényes. A képviselő-testület azzal magyarázta lépését, hogy ők a beépített területek méretét csökkenteni szeretnék, s nem növelni, a zöldterületekét pedig növelni és nem csökkenteni óhajtják.

A XI. kerület megtelt, az újbudaiak panasza a zsúfoltságot illetően indokolt. Tudjuk, hogy a rozsdaövezeti besorolással jelentős előnyökhöz juthatnak a NER-es beruházók, de nekünk az itt élők érdeke az első, elutasítjuk a kormány lépéseit. (…) Szakértők szerint ennyi új beköltözőt már nem bír el a kerület, ráadásul a beépíteni kívánt terület a főváros legnagyobb átszellőző légcsatornájának közelében fekszik, ahol egybefüggő zöldterületet kellene létrehozni. Újbuda Önkormányzata minden lehetséges eszközzel harcolni fog a túlépítés ellen és a zöldítés mellett

– nyilatkozta a kerület lapjában László Imre polgármester.

Bayer Construct – a volt Zuglói Sport- és Szabadidő Központ

Az újbudai önkormányzat tiltakozásánál egyelőre jóval hangosabbak a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2023/06/05/ujbuda-kabelgyar-indotek-rakospalota-novenyolajgyar-bayern-bosnyak-ter-lakopark-irodanegyed/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Mára a legtöbb ember hozzászokott ahhoz, hogy a zsebében lapuló apró, vékony, téglatest alakú szerkezet segítségével szinte …