2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egyetlen élő szereplős mozi több állami pénzt kap, mint az egész animációs filmipar

Hirdetés

Egyetlen élő szereplős mozi több állami pénzt kap, mint az egész animációs filmipar

Folytatódott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Kollarik Tamás által kitalált és menedzselt mesterkurzus, amelynek az Emmy-díjas Csupó Gábor és az Oscar-díjas Rófusz Ferenc után ezúttal Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, producer, stúdióvezető, fesztiváligazgató volt a vendége. Kollarik a felvezetőjében elmondta, hogy Mikulás Ferenc a nagy magyar producerek sorába tartozik, méltó örököse és folytatója a legendás Matolcsy György stúdióvezető munkásságának, a magyar animáció és a magyar filmgyártás legnagyobb alakjai közé tartoznak mindketten. A kecskeméti műhelyből olyan káprázatos alkotások kerültek ki az évtizedek alatt, mint a Magyar népmesék sorozat, a Vízipók-csodapók, a János vitéz vagy legutóbb a Toldi, hogy csak a legismertebbeket soroljuk.

A Mikulás Ferenccel folytatott beszélgetésből megtudtuk, hogy

  • a producer térképrajzolóként kezdte karrierjét,
  • sohasem volt a tekintélyelvű vezetés híve,
  • egykori munkatársainak már a gyerekei dolgoznak nála Kecskeméten,
  • a rendszerváltás után Erdélyből pótolta az emigráns kollégáit,
  • a külföldi kapcsolatrendszerre alapozza a stúdió anyagi biztonságát,
  • kaposvári születésű létére vérbeli kecskeméti lokálpatrióta,
  • és fájlalja, hogy alig részesül állami forrásokból a magyar animációsfilm-ipar.

Csengőhang a Magyar népmesék

Amikor még a mesterkurzus előtt leültünk beszélgetni a 82 éves producerrel, megcsörrent a mobilja, a Kaláka együttes ikonikus dallamát játszva: 

Hirdetés

Ennél stílszerűbb nyitánya nem is lehetett volna az eszmecserének, ugyanaz a dallam csendült fel, amely gyakorlatilag az indulója volt a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a sok ezer magyar szurkolónak Bordeaux-tól Marseille-ig. 

A beszélgetést azzal kezdte Mikulás Ferenc, hogy hiába legendás producer, menedzser, animációsfilmstúdió-vezető, a szó hagyományos értelmében nem is tudott rajzolni. 

„Illetve térképet nagyon is tudtam rajzolni. Az ’56-os előéletem miatt nem vettek fel az egyetemre, előbb elmentem segédmunkásnak a földmérőkhöz, figurásnak nevezték ezt a szakmát, majd továbbképeztem magam, technikus lettem, térképrajzoló. A menedzseri képességeim idővel alakulhattak ki. Amikor a geodétáknál dolgoztam, rövid időn belül rám bíztak fiatal, érettségizett gyerekeket, hogy tanítsam meg őket a geodézia alapjaira. Nekem korábban rossz főnökeim voltak, tekintélyelvű vezetők, és elhatároztam, ha egyszer vezető beosztásba kerülök, akkor csak első leszek az egyenlők között. Később aztán az 1970-ben Matolcsy György, a Pannónia igazgatója által megalapított kecskeméti stúdiónál úgy alakultak a dolgok, hogy nem Kecskemétről vettem fel a munkatársakat, ezért aztán a munkahelyük egyben az otthonuk is volt. Baráti légkör alakult ki, közös kirándulásokat is szerveztem, saját pénzünkön még fesztiválokra is utaztunk a szomszédos országokba, sőt a szülőkkel is tartottam a kapcsolatot, mindenki jól érezte magát. Tizennyolcan voltak, akár egy gimnáziumi osztály. Ma már ennek a csapatnak a gyerekei dolgoznak nálam a Kecskemétfilmnél.”

Külkapcsolatokra épülő finanszírozási modell

Mikulás elhíresült módszere, a külkapcsolatok intenzív ápolása idővel hatékony finanszírozási modellé alakult át. A producer pontosan tudta, hogy Kecskemét nem a főváros, nem a világ közepe, ezért kényszerűségből kitalált két kényszerpályát. Az egyik a nemzetközi ösztöndíjrendszer volt, a másik az animációsfilm-fesztivál.

„Az előbbi keretében azt kértem a külföldi kollégáktól, hogy cserébe mehessenek ki hozzájuk az én kollégáim. Így volt lehetősége Szoboszlai Péternek külföldön előadni, Horváth Mária a stuttgarti egyetemen adott elő, én a svédországi Lunde egyetemén tartottam kurzust, Kanadában a québeci The Cinematheque meghívásán jártam, és megismerkedtem a National Film Board munkatársaival. 

A rendszerváltozás sokkhatását is túléltük, pedig kétféle emigráció is sújtott bennünket. Egyrészt a kollégáim közül sokakat elcsábítottak Belgiumba, Németországba, Franciaországba, hiszen jó szakemberként kapósak voltak, másrészt beindult a belső emigráció is, hiszen megalakult […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/11/mikulas-ferenc-kecskemetfilm-animacio-jankovics-marcell-rofusz-ferenc-csupo-gabor-mohly-nagy-muveszeti-egyetem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …