2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egyen valamit a gyerek, úgyis olyan soványnak tűnik!

Hirdetés

Egyen valamit a gyerek, úgyis olyan soványnak tűnik!

Hogyan vélekedik arról, hogy az öttusa sportágból – a tokiói események miatt – kikerülhet a lovaglás?

A legutóbbi ülésen egyértelműen megfogalmazódott, hogy a Magyar Öttusa Szövetség elnöksége lovagláspárti. Úgy véljük, hogy a magyarok számára az öttusában a lovaglás mindig is előnyt jelentett, így nehezen tudnánk megszavazni egy ezzel ellentétes javaslatot. Sajnos Los Angeles már bejelentette, hogy a 2028-as olimpián az öttusát lovaglás nélkül szeretné megrendezni.

Ez az interjú inkább gasztro-portré jellegű, csak muszáj volt ezt megkérdezni, hiszen nagyon aktuális. Fel tudja idézni, milyen ízekre emlékszik gyermekkorából?

Amennyire visszaemlékszem, gyerekként majdnem mindenevő voltam. A sóskáért rajongtam, de a spenótot nem ettem meg… Manapság viszont odavagyok a spenótért, fokhagymásan, frissen párolva. Kiskoromban a csirkének a mellehúsa volt a szívem csücske, manapság már száraznak vélem, a püspökfalatját viszont szívesen választom. Gyermekkoromban még a vasszeget is felfaltam, a sportolástól állandóan éhes voltam. Régebben inkább édesszájú voltam, mostanában inkább a sós ízeket keresem. Pesti gyerek vagyok, de amikor édesapám rokonságához utaztunk a Somogy-megyei, Mikére, ott disznóvágáson is részt vehettem. Nyaranként egy hónapot Mikén töltöttem el, ott bizony alaposan felhizlaltak; „No, egyen valamit a gyerek, úgyis olyan soványnak tűnik!” – mondták, így aztán nagyanyám kemencében sütött nekem kakaós kalácsot. A rétesből a túrós-barackos a kedvencem.

Hirdetés

Mi volt a menü vasárnaponként és karácsonykor?

Vasárnaponként általában hagyományos ételeket tálaltak: rántott csirkét, sült csirkét krumplival, káposztával. Ritkábban ettünk különlegességeket, például szalontüdőt zsemlegombóccal. Karácsonykor halászlé mindig került az ünnepi asztalra; gyerekként a levét kedveltem meg az ikráját, a szálkás rész nem az én világom volt. Emellett pedig töltött káposzta vagy székelykáposzta készült. A bejgliket édesanyám kitűnően készítette, más családoknak is sütött.

Be is állt a konyhába, ha erre lehetősége volt?

Mindig segítettem édesanyámnak, egyrészt mert érdekelt, másrészt pedig lehetett kóstolgatni. Ha édesség volt, a keverőtál az rám várt, én kanalazhattam ki. De az első szakadt palacsinta is nekem jutott. A konyhában nőttem fel, édesanyám mellett. Előfordult, hogy diót vagy mákot daráltam, főleg az előkészítésben serénykedtem. Később, huszonhárom évesen, az olimpia után lettem „önellátó” e téren.

Hétköznap nem nagyon tudok foglalkozni a gasztronómiával, főleg az időhiány miatt. Hétvégén gyakran veszek részt öttusaversenyeken mint szövetségi kapitány vagy versenybíró, olyankor nem marad idő az élvezetekre. Ha szabad a hétvége, akkor a családdal szívesen elmegyünk egy étterembe, vagy biciklizés közben megállunk egy hekkesnél. Egyik ismerősöm szokott hozni nekünk finom disznósajtot, sózott szalonnát, kolbászt, sőt házi májkrémet is.

Csülkös-velős pacalpörökölt

– ahogyan Martinek János szereti

<img id="kep_szerkfoto_image_40681177" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4068/40681/406811/40681177_ae83ba44e0866087722576107a7dd7f3_wm.jpg" alt="Martinek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/11/14/martinek-janos-ottusa-lovaglas-retes-olimpia-csulkos-velos-pacal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket hamarosan Magyarország …