2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egyelőre nem sok megértésre számíthat, aki ettől szenved

Hirdetés

Egyelőre nem sok megértésre számíthat, aki ettől szenved

WARNING: This show includes oranges – and sounds of eating! Britain’s most famous dance company warns theatregoers with misophonia and citrus allergies for latest show.

Vagyis Nagy-Britannia leghíresebb tánctársulata arra figyelmezteti mizofóniában és citrusallergiában szenvedő színházlátogatóit, hogy a legújabb előadásukban narancsot esznek a szereplők.

A Daily Mail Online cikke mindezt úgy kommentálja, hogy eleinte a meztelenségre és a szexre figyelmeztettek minket a színházakban, aztán az erőszakra, manapság pedig a rasszizmusra vagy a politikailag inkorrekt beszédre. De most, írják, a Sadler’s Wells, Nagy-Britannia leghíresebb táncegyüttese eggyel tovább megy, és (hatásszünet, három ponttal az online újságban) a színészek evésének hangjára figyelmezteti a közönséget!

WARNING: This show includes oranges – and sounds of eating! Britain’s most famous dance company warns theatregoers with misophonia and citrus allergies for latest show https://t.co/xoWalAGOgK pic.twitter.com/Za6s8OUQod

Hirdetés

— Daily Mail Online (@MailOnline) April 6, 2024

És a veszélyek ezzel még nem értek véget, teszik hozzá, a potenciális vásárlókat még arra is figyelmeztetik, hogy a produkcióban szereplő narancs nem biztos, hogy jó azoknak, akik allergiások a citrusfélékre. A lapnak az Allergy UK szóvivője megerősítette, hogy bár nem gyakori, az emberek a levegőben lévő részecskék miatt reagálhatnak rosszul a narancsra.

Inkább a kultúrát fald!

Magyarországon is van már példa arra, hogy figyelmeztetik a nézőket, mi vár rájuk az előadáson, és ez jó, hiszen így mindenki el tudja dönteni, hogy szeretné-e kitenni magát ennek, vagy nem. A Trafóban például a Kék lagúna (Dollár Papa Gyermekei – Ördög Tamás) című előadás leírásánál olvasható, hogy

Figyelem! Az előadásban meztelenség és fizikai erőszak jelenik meg, mely egyes nézőknek felkavaró lehet.

Ki szokták még írni, ha erős fény- vagy hanghatásnak vannak kitéve a nézők, például stroboszkópot használnak, ami epilepsziás rohamot idézhet elő az arra érzékenyeknél. Ha valamely előadásban meztelenség vagy trágárság szerepel, arra a korhatárt jelentő karika is utalhat.

Olyan színházat „természetesen” még nem láttunk, ahol arra figyelmeztettek volna, hogy az előadásban például evéssel járó hangokat lehet hallani, de olyan mozit már igen, ahol nem megengedett az étkezés.

Sok nézőnket zavarja a vetítés alatti étkezés, illetve annak zaja. Inkább a kultúrát fald!

– olvasható a budapesti Cirko-Gejzír moziban minden vetítés előtt, és ez megkönnyebbülés azok számára, akik máshol csak popcornokkal és nachosokkal felszerelkezett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/01/trigger-warning-mizofonia-szelektiv-hangerzekenyseg-inkabb-a-kulturat-fald/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb három évre megválasztották a Szépírók Társaságának elnökségét

A Szépírók Társasága 2024. május 18-án tartotta közgyűlését, amely újabb három évre bizalmat szavazott a …