2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy roma lány, egy salzburgi diploma és egy becsúszó szerelem

Hirdetés

Egy roma lány, egy salzburgi diploma és egy becsúszó szerelem

Gombó Viola Lotti roma lányt játszik a Becsúszó szerelemben, Nagy Viktor Oszkár filmjében, méghozzá úgy, hogy azt hihetnénk, nem játssza, hanem igazi vérbeli roma lány. A külsőségeket, az óriási karika-fülbevalót, a színkavalkádos, a comme il faut-nál néhány fokkal kijjebb lévő öltözködést vagy a teli pofára rágózást még könnyűszerrel magára öltheti bárki, de a dikciót, a viselkedést, a kirekesztettségből fakadó, illetve arra reflektáló, hol támadó, hol szorongásos attitűdöt ilyen szinten már nem lehet elsajátítani. Gombó Viola Lottinak azonban a külsőségekkel együtt sikerült a roma sorsot is magára húznia,

azét a lányét, akinek magatartása, viselkedése hol a bicskát nyitogatja a nézőben, hol pedig eggyel mélyebb empátiára, ítéletformálásra késztet,

Hirdetés

arra, hogy megértsük, milyen is lehetne tulajdonképp egy anya és apa nélkül felnőtt, megalázott, bántalmazott fiatalkorú élete, aki tizenhat éves korára teherbe esett.

Az ifjú, a pályakezdő jelzőt még büszkén vállaló színésznő persze azért nem bízta a felkészülést a véletlenre, több olyan otthonba is elment, ahol a hátrányos helyzetű, szülő nélküli kiskorúak helyzetét tanulmányozhatta, de ellátogatott kiskorú fiatal anyák átmeneti otthonába is, ahol beszélgethetett azokkal, akik hasonló helyzetben találták magukat, mint amilyen helyzetet neki a filmen kellett játszania. 

Lüszi ugyanis árvaházi lány, aki tizenhat évesen teherbe esett, és gyermeke sorsát valahogy meg kell oldania.

Így találkozik össze egy gyermekre vágyó meddő párral, akiknél végső megoldásként már csak ez jöhet szóba. Az egész bulit azonban illegálisan akarják lebonyolítani, úgy, hogy Lüszi a terhesség idején végig a leendő apa, a futballultra Gyula (Ötvös András) lakásában él, ők gondoskodnak róla, hogy aztán egyszer csak megszülethessen a hőn vágyott gyermek. Ráadásul Gyula nem enyhén rasszista, barátainak mit sem mer felfedni ebből az egészből, különösen abból, hogy roma lánnyal él együtt, pláne hogy az ő gyerekének lesz majd az apja. Közben azonban megromlik a házassága, a nő (Stefanovics Angéla) máshol folytatja, és ki lehet találni, milyen irányú fordulatot vesz a hármas sorsa.

Képzelhetjük, milyen konfliktusok generálódnak ebből a helyzetből, amelyből adódó helyzetkomikumokat vagy inkább helyzettragikumokat a film jó érzékkel ki is használja.

Lüszi szerepét Viola többkörös castingon nyerte, de már rögtön a folyamat elején beszippantotta a szerep karaktere és a film hangulata. Így van ez, ha színész és rendező között egy hullámhosszon pendülés van, és ha előbbi már a castingon jóféle feladatokat kap. Ezután jött csak Viola mélyebb kutakodása, ismerkedése Lüszi sorsával, a leányotthoni nevelőkkel és a sorstársakkal.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/07/egy-roma-lany-egy-salzburgi-diploma-es-egy-becsuszo-szerelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Grecsó, Dés és Kepes is kiáll az autista gyerekek mellett

Grecsó, Dés és Kepes is kiáll az autista gyerekek mellett

Jótékonysági könyvaukciót hirdet június 15–17. között az Autistic Art Alapítvány. Körülbelül negyven kortárs magyar író és …