2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy pilóta így rakja a krumplit – az Asztalfőn Besenyei Péter

Hirdetés

Egy pilóta így rakja a krumplit – az Asztalfőn Besenyei Péter

Egyszer végigevett egy egyhetes karib-tengeri hajóutat, mégsem hízott egyetlen dekát sem! Besenyei Péter legszívesebben halászlevet vagy rakott krumplit készít a barátainak, természetesen „Besenyei módra”. A műrepülő-világbajnok álma, hogy egy kicsit „lelassuljon” körülötte a világ, legyen ideje zongorázni, olvasni s végre unatkozni öt percet egy jó pohár bor mellett…

Egyszer majdnem szőlőtelepítésre adta a fejét, aztán végül egyetlen szőlőtőke maradt belőle! Elmesélné ennek a történetét?

Amikor ötvenöt éves lettem, úgy gondoltam, elég érett vagyok már arra, hogy legyen saját szőlőm. Ezen a gondolaton felbuzdulva megrendeltem ötszáz tőkét, de Tünde párom lebeszélt róla, mondván, nem lesz annyi szabadidőm, hogy metsszem, permetezzem, gondozzam a szőlőt. Szerencsére hallgattam rá, és Nagy Gábor szekszárdi barátomnak átengedtem az egészet. Ezek után Tünde meglepett egy szál szőlőtőkével, hogy mégis legyen szőlőm…

Besenyei Peter 1 nagy

Hirdetés

Fotó: Predrag Vuckovic

Hogyan kapcsolódik össze a bor és a gasztronómia az életében?

Mindkettő az ízekről és illatokról szól, de csak mértékkel lehet élvezni. Finom borokat először Párizsban kóstolgattam, talán harminc éve történt: egy kedves orvos barátom kastélyklinikájának pincéjében ízlelgettük a legfinomabb francia borokat. Később a chilei és argentin borokba szerettem bele, de az új-zélandi borok is nagyon ízlettek. Az utóbbi húsz évben a magyar borok is nagyon sokat fejlődtek, így rájöttem arra, ha egy igazán jó bort szeretnénk kóstolni, amiben van némi fantázia is, akkor az csak magyar bor lehet!

Milyen finomságokra emlékszik vissza a gyerekkorából?

Gyerekkoromban vidéken nyaraltam, imádtam azt a miliőt: kicsi volt a konyha, így ha átjött a rokonság, az udvaron ettünk, összegyűltünk tízen-tizenketten. Nagyon kedveltem a húslevest, a csirkecombot, és nagymamánk olyan krémeseket és tökös-mákos réteseket sütött, hogy azoknak nem akadt párja! Persze már akkoriban is mértékkel ettem, mert a mai napig azt vallom, hogy nem azért élek, hogy ehessek, hanem azért eszem, hogy élhessek… Persze egy finom ebéd vagy vacsora után sokszor előfordul, hogy egy tábla csoki a desszertem!

Mikor találkozott először a főzés élményével?

Odahaza édesanyám főzött, de ő nem nagyon engedte, hogy a konyhában segédkezzek. Később, önálló emberként nagy kedvvel láttam hozzá a főzésnek, s a mai napig kedvemet lelem benne: előfordul, hogy előveszek egy fej hagymát, pár gerezd fokhagymát, paprikát, összedarabolom, megpirítom, teszek rá egy kis kolbászt vagy valamilyen húst, és összepárolom az egészet. Mégis, a legszívesebben halászlevet főzök bográcsban és szabadtűzön vagy a „Besenyei-féle” rakott krumplit. A sűrű halászlevemnek évekig sikere volt a barátaim között, mígnem egyszer Hankó Attila barátom megjegyezte, hogy a halászlét tilos passzírozni, és keszeget tenni bele, csak nemes halból készíthető el. Megfogadtam tanácsát, azóta a halászlét pontyalapból készítem, s teszek hozzá harcsafejet, csukát, balinhúst, és így most még sokkal finomabb, mint korábban.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/05/02/egy-pilota-igy-suti-a-rakokat—az-asztalfon-besenyei-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Otthagyná a színpadot Lehoczky Zsuzsa?

Otthagyná a színpadot Lehoczky Zsuzsa?

Azon gondolkodik Lehozczky Zsuzsa, hogy abbahagyja a színpadi munkát, mert rengeteg jó, tehetséges, fiatal színész …