Kövi Pál agrármérnök, futballista, vendéglátós, üzletember és gasztronómus valódi 20. századi polihisztor volt, akinek lenyűgöző személyisége, tehetsége és szorgalma napjainkban is példaértékűnek számít, öröksége és emlékezete élénken él a magyar diaszpórában.
Ezen értékek széles körben való megismertetése céljából állította össze az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című kiállítási anyagot a PÁVA KulinarIQum Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum partnerségében.
A tárlat interaktív és akadálymentesített formában mutatja be Kövi Pál életének fontos állomásait: gyermekkora, sportkarrierje, a gasztronómia iránti elhivatottsága és a magyar diaszpórában végzett kulturális munkája is megelevenedik.
A látogatók továbbá tematikusan felépített „nyitott könyvek” segítségével különleges betekintést nyerhetnek az Erdélyi lakoma című kiadványának történetébe is, amelyet a tárlat nem csupán szakácskönyvként, hanem az erdélyi gasztronómia kincsestáraként igyekszik a vendégek elé tárni.
Kövi Pál életműve és legendás kiadványa nemcsak a magyar gasztronómiai örökség része, hanem egy összekötő kapocs is a diaszpóra és a szülőföld között. Ezzel a kiállítással szeretnénk újra ráirányítani a figyelmet azokra az erdélyi kulturális értékekre, amelyeket Kövi megőrzött és továbbadott, valamint ösztönözni a látogatókat arra, hogy felfedezzék és továbbvigyék ezt a gazdag hagyományt
– emelte ki a kiállítás közleménye szerint Trucza Adorján, a PÁVA KulinarIQum Egyesület vezetője.
Kulturális utazás
Az Erdélyi lakoma című mű szellemisége és tartalma túlmutat a konyhaművészet világán: olyan kulturális utazásra hívja az olvasót, amelyben az erdélyi konyha soknemzetiségű, gazdag hagyományai kelnek életre. A kiállítás célja ennek a kulturális […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!