2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy magyar szakács leszerelte a mosdó tükrét, arra tálalt, és nyert

Hirdetés

Egy magyar szakács leszerelte a mosdó tükrét, arra tálalt, és nyert

Ezen a hétvégén, pontosabban 2023. január 23-án ismét magyaroknak szurkolhatunk a Bocuse d’Or lyoni döntőjében. A magyar csapat tavaly Budapesten harcolta ki szereplését a világversenyen. Magyarország fővárosa 2022-ben másodszor rendezhette meg a Bocuse d’Or Europe döntőjét – ez hatalmas elismerés a versenysorozattól, hiszen nincs olyan európai város, amellyel ez korábban megtörtént volna.

A lyoni döntő 2023. január 22-én, vasárnap vette kezdetét, a magyarok hétfőn főznek. A csapat tagja:

  • séf: Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje,
  • commis: Nyikos Patrik,
  • coach: Széll Tamás Michelin-csillagos séf,
  • elnök: Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Lyonban idén a táltémát ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kell elkészíteni, a tányértéma pedig gyerekmenü (három fogás 15 személyre), és a fogások mindegyikében szerepelnie kell a töknek, az előétel előírása a vegán, a főétel elkészítéséhez pedig kötelezően tojást kell használni.

De ki is a névadó?

Paul Bocuse 1926-ban egy több mint kétszázéves szakácstradíciót ápoló családba született. Ez megpecsételte a sorsát. Ráadásul az a kétszáz év ugyanabban a vidéki vendéglőben, a poétikus hangzású Collonges-au-Mont-d’Or faluban zajlott, és zajlik még ma is.

Hirdetés

Ha a genetikus indíttatást, vagy más kevésbé ellenőrizhető tudományt vennénk alapul, vagy az eleve elrendeltetés hátborzongató elméletét, akkor is tény, hogy ez az ember nem kerülhette el a sorsát. Konyhában fogant, ha nem is szó szerint, és egész életét a konyhában töltötte, nem akármilyen eredménnyel. Micsoda felhajtó erő, és egyben nem kevés ellenállásra is okot adó helyzet:

mi lett volna, ha a kis Paul nem akart volna ősei nyomdokaiba lépni, és nem akart volna fogadós lenni.

De szerencsére, még ha ez a lázadó gondolat foglalkoztatta volna is, sok ideje nem maradt rá, mert elragadta a háború, a háborús ellenállás magasztos, hősies aktivitása, amit persze csak a hálás utókor ítél meg a fenti patetikus kifejezésekkel, amúgy kézenfekvő hazafiság, kötelesség.

  • 1942-ben konyhai pályafutásának kezdetén lett tagja az ellenállásnak.
  • Életét amerikai orvosoknak köszönheti, mert súlyos sebesüléséből vérátömlesztéssel tudott csak felépülni. 
  • Büszkén emlegette, hogy ereiben amerikai vér is csörgedezik.

Paul Bocuse, az első séf

Mint kiderült, az ereiben, vérében emellett egy szakácsdinasztia összes felhalmozott tapasztalata, tehetsége, kitartása is kering. Az is hamar kiderült, hogy nem az a fajta, aki elszenvedi a változásokat, hanem inkább az, aki kezdeményezi.

Elsőként képviselte azt a séf típust, aki nem rejtőzködött a konyhában, hanem onnan kilépve személyes kapcsolatra lépett a közönséggel, és népszerűsítette, nagyobb elismertséget vívott ki konyhájának. Általánosságban pedig a gasztronómiának is, a kultúra egyik meghatározó szegmensének. Ösztönös tehetség volt, azzal együtt, hogy igazi realista, aki elég hamar felismerte a globalizáció térhódítását.

Monsieur Paul igazi klasszikus volt, ami nála azt jelentette, hogy gyűlölte a felesleges, hamis művészkedést. Az alapanyagok tökéletes minősége, a rigorózus technika határozta meg munkásságát. Persze ehhez kellett még valaki, nem is akárki, hanem maga Fernand Point, akit joggal tartanak a Nouvelle Cuisine mozgalom eredeti atyjának, hiszen mindenki, aki csak számított abban az időben, nála tanult éttermében, a La Pyramide-ban.

OTT KÖNNYÍTETTÉK ELŐSZÖR A NEHÉZ MÁRTÁSOKAT, OTT KERÜLT ELŐSZÖR TÁNYÉRRA BÉBI ZÖLDSÉG, SZÓVAL A NOUVELLE CUISINE MOZGALOM ALAP GONDOLATAI OTT FOGALMAZÓDTAK MEG ELŐSZÖR.

Point 1955-ben halt meg, és Bocuse 1959-ben vette át az éppen gyengélkedő családi örökséget, az Abbaye de Collonges éttermet, és 1961-ben már megkapta a Meilleur Ouvrier de France kitüntetést, és az első Michelin-csillagot. A másodikat 1962-ben – és nem volt megállás, 1965-ben a harmadikat.

Séfgenerációk kerültek ki a keze alól. Elképesztő pálya nyílt előtte. Amikor 1989-ben a Gault-Millau az évszázad szakácsának titulálta, valami olyasmit mondott, hogy minőségi alapanyagokat kell használni, mindig képben lenni, és figyelni, ellesni, „ellopni” mindent, ami figyelemreméltó, de mindenekelőtt melózni, melózni, melózni, ezzel is példát mutatva másoknak. Azt is mondta, hogy a mosoly a legfontosabb, semmibe nem kerül barátságosnak lenni.

Az ezüstérmes magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjének éremátadó ünnepségén a budapesti Hungexpo kiállítási központban 2022. március 24-én

Az ezüstérmes magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjének éremátadó ünnepségén a budapesti Hungexpo kiállítási központban 2022. március 24-én

Fotó: Isza Ferenc / AFP

Tükrök által élesen, magyarosan

Az 1962-es római szakácsolimpián a magyar csapat szállása egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/01/22/paul-bocuse-lyon-magyar-csapat-szakacs-verseny-sef-dalnoki-bence-nyikos-patrik-szell-tamas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

A BBC2-n 1975-ben és 1979-ben bemutatott két sorozatban a szállodatulajdonos és felesége, Sybil életét követhették …