2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy liberális brit szocialista találkozása Gorbacsovval a Szervita téren

Hirdetés

Egy liberális brit szocialista találkozása Gorbacsovval a Szervita téren

A cselekmény időpontja 1991. augusztus 18-19-20-a. A helyszín egy tengerparti nyaraló a Krím-félszigeten, ahová politikai ellenfelei családostul bezárják a Szovjetunió utolsó elnökét. Az eseményekről itt részletesen is olvashatunk.

Mihail Gorbacsov nyaralása után indult volna egy sorsdöntő eseményre. A darab elején épp a beszédén dolgozik, melyet akkor mondana el, amikor a szovjet tagköztársaságok aláírásukkal garantálják, hogy eztán szabad akaratukból, demokratikus körülmények között együtt építik tovább a Szovjetunió jövőjét.

Az elnök észreveszi, hogy süketek a telefonok, elvágták őket a külvilágtól. Mindenütt idegen katonák nyüzsögnek, később azzal is szembesül, hogy mindenki elárulta, akivel együtt vágott neki a reformoknak, mert a barátai sem hisznek az új világban, amit együtt álmodtak meg.

Jelenet Az elnök szabadsága című előadásból

Hirdetés

Jelenet Az elnök szabadsága című előadásból

Fotó: Kallus György

A nyaralóban Gorbacsov, felesége Raisza, lányuk Irina, az ő férje, Anatolij, tovább a két Gorbacsov unoka válik fogollyá. A gyerekek nem szerepelnek az előadásban, viszont időnként felbukkan Plehanov, akiről megtudjuk, hogy ő az elnök biztonságáért felelős KGB vezető, de a puccsisták oldalára állt.

Raisza a Romanovok végnapjairól olvasgat, II. Miklós cárról, akit a kommunisták családostul fogtak el, egy darabig őrizték őket, majd titokban meggyilkolták az egész famíliát.

Adott tehát egy igen erős drámai helyzet, amely részben a görög sorstragédiákat idézi. A nézőtéren itt is mindenki tudja, hogy a főhős végül elbukik.

Persze azért nem úgy, mint az utolsó cár, hiszen Mihail Gorbacsov a világ egyik köztiszteletben álló veterán politikusa, aki – egyebek mellett – jó viszonyt ápol még a mi muzikális honfitársunkkal, Leslie Mándokival is. Erről Mándoki László gyakran megemlékezik, és neki hihetünk, hiszen amellett, hogy a nyugatnémet popkultúrát meghatározó Dschinghis Khan nevű együttesével egész Európában világhírűvé vált, meggyőződéses antikommunista, Angela Merkel közeli ismerőse, továbbá Orbán Viktor lelkes híve.

A család krími napjait, azt, hogyan élték meg a puccs drámáját Gorbacsovék, már kevesebben ismerik, de ezt Raisza Gorbacsova naplója segítségével hitelesen mutatja be a szerző. Mindent összevetve izgalmasnak, elgondolkodtatónak ígérkezik a darab.

A szereposztás is sokat ígér – Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Erdélyi Tímea, Ágoston Péter, és a rendezést is vállaló Sztarenki Pál kvalitásait ismerve minden adottnak tűnik  egy kiváló színházi estéhez.

Az előadás közben mégis kialakul valamiféle hiányérzet, ami nem a színészeken múlik.

Schneider Zoltán

Schneider Zoltán

Fotó: Kallus György

Schneider Zoltán Gorbacsovként egy szerethető, gondos családapát és férjet, elhivatott szobatudóst, bátor, önmagát és az elveit következetesen vállaló karaktert formál meg. Plasztikusan és hitelesen. Arról sajnos nagyon kevés derül ki, miképp kerülhetett ez a jószándékú családfő a világ leghatalmasabb országának elnöki székébe.

Söptei Andrea végig hibátlan színpadi jelenléte azt sugallja, hogy talán az általa megformált nagyon erős, mélyen intelligens és racionális nő, Raisza Gorbacsova mellett válhatott naggyá az elnök.

Erdélyi Tímeának elhisszük, hogy egyszerre fél és eltökélt, jól áll neki a dráma. Ágoston Péter néha még humort is visz az előadásba, amikor desztillált értelmiségiként hánykolódik a legsötétebb pesszimizmus és a feltétlen bizakodás hullámverésében.

Sztarenki Pál az áruló barátot, a reformok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/31/egy-liberalis-brit-szocialista-talalkozasa-gorbacsovval-a-szervita-teren/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közönségdíjas lett a Külön falka Miskolcon

Közönségdíjas lett a Külön falka Miskolcon

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat A szerencse és a képzelet kereke című munkájáért a japán Ryûsuke Hamaguchi …