2021. szeptember 27., hétfőMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy képlet alapján kiszámolták, hány dollárt ér egy emberi élet

Hirdetés

Egy képlet alapján kiszámolták, hány dollárt ér egy emberi élet

Majdnem sikerült érdekes filmet forgatni 9/11 témakörben, de lett belőle tisztességgel leforgatott amerikai motivációs alkotás. Mintha csak Szabó Péter mesélne a terrortámadásról, a következményeként kialakuló erkölcsi dilemmáról, de azt mélységében azért nem bontja ki. Miközben a téma az, hogy mennyit ér egy ember élete, ám történjen velünk bármilyen nehézség is ezen a világon, a vége úgyis siker. Hepiend.

Ilyen alkotás Sara Conangelo rendező Mennyit ér egy élet? című filmje.

Hirdetés

Ám lehet-e hepiendje egy olyan történetnek, amely igaz eseményekre épül, és több ezer ember életét követelte?

Michael Keaton és Stanley Tucci

Michael Keaton és Stanley Tucci

Fotó: Monika Lek / Netflix

Pedig a film címében felvetett kérdés tényleg fontos. Arról szól, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokban elhunytak hozzátartozóinak, a maradandó sérüléseket szenvedőknek milyen mértékű kárpótlás, juttatás jár. Hány dollárt ér egy ember élete?  

Kínzó dilemma. Mennyit ér egy élet… Amióta ember él ezen a bolygón, vagy más planétán (ez utóbbiról nincsen elegendő információnk), a választ minden kor a maga módján próbálta és próbálja megadni. Félelmekből fakadóan, hittel átitatva, dogmákba merevítve, életbiztosítási képletek számaihoz tapadva, statisztikai táblázatok rubrikáiba rejtve.

Ma sem ritka, hogy embereket adnak el rabszolgáknak, de az emberiség civilizációs folyamatában évezredek teltek el úgy, hogy társadalmak, birodalmak épültek a kiszolgáltatottak birtoklására, adás-vételére; aranyban, ezüstben, terményben, szolgálati időben határozták meg egy ember, egy család értékét. Az önmagáról csak fejlett nyugati világként nyilatkozó Amerikában még akkor is rabszolgákat tartottak, amikor Európában már repedezett, majd darabokra hullott a jobbágyság intézménye. Vagyis az emberiség korszakában mindig is jelen volt és van a gondolat, és az arra való képesség, hogy mennyit is ér egy ember.

Még olyan relációban is felvetődött ez, hogy a rabszolgatartónak kártérítés járt akkor, ha megölték szolgáját, a földesúrnak pedig akkor, ha kioltották jobbágya életét. Vagyis a Mennyit ér egy élet? című film nem véletlenül kezdődik úgy, hogy egy előadóteremben azon alkudoznak joghallgatók, pusztán a nyers valóságot tanulva, hogyan lehet dollárban kifejezni egy ember árát.

A rendező ezzel a film alaptörténetének próbál megágyazni, bár a számokra bontott érzéketlenségnek tűnő alkudozás nem igazán teremt drámai alapot a későbbi filmbéli, amúgy valóságra épülő eseményeknek. Mert éppen azt spórolja meg, amitől ez a történet igazán mélyről indulhatna.

Az egyiptomiak úgy tartották, hogy az ember halála után ítészei elé áll, és ha lelkének (vagyis tetteinek) súlya nehezebb egy tollpihénél, Ammut, a halottfaló megeszi a szívét, nehogy újjászülethessen. A gond ezzel csak annyi volt, hogy senki nem tudta/tudja, milyen súlyú Maat, az igazság istennőjének tollpihéje.

Egy ókorból, a mai India területéről fennmaradt eposz megemlít egy Sibi nevű királyt (más iratokban Shivi), aki azzal akarta megmenteni egy galamb életét a reá vadászó sólyomtól, hogy combjából kivágott egy darab húst, pontosan annyit, mint a galamb súlya, és azt akarta odaadni a ragadozó szárnyasnak, ám amikor a mérleg egyik serpenyőjébe tették a galambot, a másikba pedig a király testének darabját, a galamb nehezebbnek bizonyult – és ez mindannyiszor így történt, amikor a király újabb és újabb darabot vágott ki önmagából. A madarak pedig, amikor Sibiből már csak csontváz marad, istenséggé változtak, meggyógyították a próbára tett és emberségéről bizonyosságot adó királyt. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/09/11/egy-keplet-alapjan-kiszamoltak-hany-dollart-er-egy-emberi-elet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lyon, az „örök város” – hazatérés

Lyon, az „örök város” – hazatérés

Igen, tudom, hogy ez Róma állandó jelzője, de mit tegyek, ha nekem ez is igaz? …