2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy katolikus elrablása miatt létezhet Svájc sarkában egy titkos Németország

Hirdetés

Egy katolikus elrablása miatt létezhet Svájc sarkában egy titkos Németország

Németországnak egy igen apró, 7,62 négyzetkilométernyi területét csak úgy lehet szárazföldön megközelíteni, ha belépünk a semleges Svájc területére, majd 700 méter megtétele után ismét becsekkolunk a Berlin alá tartozó területre.

Ennél a körülménynél érdekesebb, hogy a Büsingen am Hochrhein nevű kisváros bár politikai értelemben Németország része, gazdasági értelemben már több száz éve a svájci Schaffhausen nevű kanton tulajdona.

Bár a német exklávé hivatalos fizetőeszköze az euró, a helyi kereskedelem szinte mindig svájci frankban történik.

Hirdetés

S hogy érezzük, mennyire bonyolult is a helyzet:

  • az 1585 lakosú Rajna-parti település annak ellenére nem tagja az Európai Uniónak, hogy közigazgatásilag Baden-Württemberg szövetségi állam Freiburg nevű kerületéhez tartozik,
  • az itt termelt rajnai rizlingből és pinot noir szőlőből nem német, hanem svájci bor készül,
  • a kisváros futballklubja az egyetlen olyan német csapat, amely a svájci bajnokságban szerepelhet,
  • a 17 kilométer hosszú határral rendelkező német exklávéban az adózás is teljesen más. 
Büsingen elhelyezkedése a térképen

Büsingen elhelyezkedése a térképen

Fotó: Wikipédia

Mivel Svájcban magasabbak a megélhetési költségek, így Büsingen am Hochrhein lakosainak 30 százalékkal kevesebb jövedelemadót kell befizetniük Berlinnek, mint Németország többi polgárának. Mivel ez a méltányossági könnyítés sem kompenzálja, maximum csak enyhíti az itt élők többletterheit, 

így az elmúlt években nagyon sokan költöztek át véglegesen Svájcba.

Egyébként a vámmegállapodás értelme szerint a büsingeniek minden akadály nélkül vállalhatnak munkát Schaffhausen, Thurgau és Zürich kantonokban, jogilag egyenlőek az ottani svájci állampolgárokkal. Ez fordítva is érvényes.

Exklávé és enklávé

További furcsaságok közé tartozik, hogy a nyitott határok miatt a svájci kantonrendőrség nyugodtan letartóztathatja a nekik enklávénak számító Büsingen am Hochrhein közigazgatási határán belül azokat a német állampolgárokat, akik valamilyen bűnt követtek el a kisvárosban és környékén. Ezeket az embereket át is szállíthatják az alpesi országba kihallgatni, ahol a fogva tartás is a svájci gyakorlat alapján működik.

Bonyolítja a rendfenntartást, hogy míg például a vámüggyel, a mezőgazdasággal és a vendéglátással kapcsolatos visszaélések a svájci rendőrség hatáskörébe tartoznak, addig minden más jellegű bűncselekmény a német, azaz a konstanzi rendőrkapitányság alá. Az egyenruhás német rendőrtisztek csak jól meghatározott útvonalakon haladhatnak az exklávé területén, svájci területen már nem intézkedhetnek.

Pár évvel ezelőtt a városháza előtt a svájci Swisscom és a német Telekom is üzemeltetett telefonfülkéket. Ezek az állomások csak eurót fogadtak el. Ezek a leszerelt vezetékes telefonok csak német körzetszámmal rendelkeztek, míg a lakosság többségét a svájci hálózatra kötötték rá. Büsingen am Hochrheint közvetlenül sem német, sem svájci mobiltelefon-szolgáltatók nem szolgálják ki. 

A NÉMET MOBILTELEFON-SZOLGÁLTATÓK LEGINKÁBB GAILINGENBŐL, A SVÁJCI SZOLGÁLTATÓK PEDIG SCHAFFHAUSENBŐL SZOLGÁLJÁK KI A KÖZÖSSÉGET, AMI GYENGE JELERŐSSÉGET ÉS EZÉRT ALACSONY SÁVSZÉLESSÉGET EREDMÉNYEZ A MOBILINTERNETBEN.

Mivel a németországi vezetékes szolgáltatók csak kis sávszélességet tudnak biztosítani, ezért a helyiek a svájci internet- és televíziószolgáltatókkal szerződtek le. Ez a kényszerű lépésük ellenben azt jelenti, hogy svájci IP-címmel rendelkező informatikai eszközeik ki vannak zárva az unió digitális belső piacáról.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a kisváros két irányítószámmal rendelkezik. Egy svájcival és egy némettel. A postai küldemények kézbesítéséért bár a Deutsche Post a felelős, de speciális szolgáltatások igénybevételekor csak a Swiss Post vállalatot lehet felhívni, más német csomagküldő szolgáltatót (pl.: GLS, Hermes Europe) már nem.

<img id="kep_szerkfoto_image_51453505" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5145/51453/514535/51453505_67010e3ae0c0cbbe5379751e3c926434_wm.jpg" loading="lazy" alt="Svájci és német, használaton kívüli telefonfülkék Büsingen am Hochrheinben" data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2023/10/21/emberrablas-svajc-nemetorszag-schaffhausen–busingen-enklave-exklave-ausztria-pozsony-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …