2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy igaz történet, aminek az alapja egy igaz történet

Hirdetés

Egy igaz történet, aminek az alapja egy igaz történet

Mindent megírok. Azt is, ami velem történt, azt is, ami mással, azt is, amit hallok, és amit kitalálok. A gyerekeim sokszor jogdíjat követelnek egy-egy novella után, holott ahogy leütöm az első mondatot, mar csak a szöveg belső igazságai érdekelnek, az sem számít, hogy az eredeti szereplő nő volt vagy férfi, olyan nemű lesz, amilyennek a szövegben lennie kell, mondhatni az írás megvalósítja a svéd modellt, bár nem a szereplők, hanem a szöveg logikája dönt a nemi identitásról. A szöveg igazságainak követése okozza, hogy egy csomó olyan ember érintve lesz, akikre nem is gondoltam, akiknek az életéről semmit nem tudtam és tudhattam, hiszen nem ismerem őket. Levelet kapok, jót, rosszat, hogy mért kevertem bele azt, ami velük történt egy novellába és ki mesélte el, mert igenis ez róluk szól, és rettenetesen fájt olvasni, ahogyan nekem is fáj, ha valami jól van megírva, olyan, mintha nyitott mellkason át szíven ütném magam. Ha van ez a fájás, onnét lehet tudni, hogy ez rendesen meg van írva.

Mindent megírok, csak azt nem, amit mégsem lehet, mert olyan a valós történet, hogy leírva teljesen hiteltelen.

Hirdetés

 Annyi benne az extra, hogy még egy pornóoldalakon edzett szexőrült is zavarba jönne tőle. Mondhatni, pont a legjobb történeteket nem lehet megírni, mert senki nem hiszi el, csak csóválja a fejét, hogy de ki van ez találva, de kilóg a lóláb. Mint amikor B. Z-vel, az ismert popzenésszel, bár itt nem volt ismert, mert azon a környéken senki nem ismerte, próbáltunk egy fellépésre Csillebércen a Kisházban, ott volt még B. Zs. is, aki felelős volt a programért, mint szervező. Aki hozzá van szokva a bűnügyi hírekhez, rögtön tudja, hogy B. Z. és B Zs. testvérek, vagy legalább unokatestvérek, meg persze cigányok, mert a Balog az egy cigány név. Pedig B. Z. (Beck Zoli, különben) és B. Zs. (Bártfai Zsöme) nem álltak rokonságban és még cigányok sem voltak, ha mégis, akkor nem mondták. Menjünk már, mondta Zsöme, de mi még a programon alakítgattunk, ami abból állt, hogy minden változtatás után Zsömének új listát kellett írnia, mégiscsak ő volt a szervező, meg ő tudott olvashatóan írni, mi meg a művészek. Ő az olvasható szetlisztért felelt, mi meg a művészi minőségért. Azért ez gender szempontból rendkívül kínos mondat, pláne, hogy kiderül, ez a szépírás nem is egyszer volt elvárva tőle.

  Ott még az jobb lenne, ha az lenne, hogy, mondta valamelyikőnk. De akkor, ha az változik, akkor azt is meg kéne változtatni, hogy, meg azt is, hogy… Ez egy újabb szetlisztet jelentett, de hát a minőség mindennél fontosabb, holott persze csak arról volt szó, hogy egyikőnk nem akarta eljátszani vagy felolvasni azt, ami korábban gondolva volt. Hogy miért nem? Azért, mert nem. Menjünk már, mondta Zsöme, mert még be kell állni. Ez nem azt jelenti, amit a kocsmajáróknak jelent, hogy kellő mennyiséget kell inni, hogy elég részegek legyünk, hanem, hogy be kell állítani a hangokat, hogy úgy szóljon az a gitár, meg az az énekhang, mintha mi és a gitár volnánk ott, nem valaki teljesen más énekes, vagy író, mondjuk, egy magyarul éneklő Bob Dylan vagy Truman Capote. Őt ismeri még valaki? Nem? Na, jó, akkor Homérosz. Megyünk, mondja valamelyikőnk, az aktuálisan nem híres komponensek közül, de még ott, azt, hogy… Nem, nem, mondja (különben üvölti) Zsöme, majd ott változtatunk, a helyszínen, budapesti hely, helyesebben pesti, szóval át kell jutni Budáról Pestre. Pakolás, autó, indulás. Közben néhány dicsérő szó, hogy már megint milyen faszán összeraktuk a mai programot. Mostmár érdemes dicsérni, Zsöme úgyse ír másikat. A kisháztól, ami Csillebércen van, tehát egy bércen, rendkívül keskeny és meredek út vezet le. Az is a neve, hogy lejtő, nem hogy utca. Magaslejtő. Van egy másik út is a Normafa felé, de ez a rövidebb, és mi sietünk, a hosszabbra, mondja Zsöme, már nincs idő. Nekiindulunk, mindjárt ott leszünk, tényleg, nem kell ez a feszkó, mondja az egyik ott épp nem híres, de hamarosan a fellépőhelyen híressé váló művész. 

  Gurulunk lefelé, de a lejtő közepén, épp a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/29/egy_igaz_tortenet_aminek_az_alapja_egy_igaz_tortenet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Goán tartják a Hasadék című magyar film világpremierjét

Goán tartják a Hasadék című magyar film világpremierjét

Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje az 51. Goa Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyén mutatkozik be – adta hírül az Nemzeti …